Upphottad kreolska och finfin äppelglass

Det finns en del maträtter som det nästan är lite skämmigt att säga att man gillar. Ändå har de en stor fanclub, mest för att de är rätt enkla att göra, smakar rackarns gott och inte ställer några krav på vare sig elegant uppläggning eller att man måste åka över halva landet för att få tag på en särskild ingrediens. Det är bara att knalla runt i matbutiken med varukorgen på armen och plocka ner det man behöver.

ANNONS
|

Jag snackar fläskfilé, jag snackar kabanoss, jag snackar paprika och oliver – jag snackar Kreolskans!

Var någonstans denna så högt älskade fläskfilégryta uppstått är svårt att få något svar på (och jag har ändå svart bälte i att googla, ska ni veta). Jag fick i alla fall receptet första gången av en kollega någon gång i slutet av 1970-talet. Ungefär samtidigt dök den så kallade orientaliska kycklingen upp med sin mango, jordnötter, skivade bananer och kokos. (Blev sällan något över av den heller.)

Kreolskan är ett fenomen och en ikonisk maträtt i det svenska folkhemmet. Även om det brukar heta att man aldrig ska ändra ett vinnande lag, kan det faktiskt vara värt att vara lite modig. En del av kreolskans framgångssaga är såsen. Byt ut hälften av grädden mot syrlig smetana i stället så får rätten en lite annorlunda karaktär. Testa också att använda rostad paprika i stället för färsk, det gör smaken lite rundare och sötare.

ANNONS

Efter detta är det gott med något kallt. Äppelglassen med sina crunchiga jordnötter är alldeles galet god. Vaniljglass och naturell yoghurt är som gjorda för varandra. Även här bryts det söta av med en aning syra samtidigt som de grovhackade honungsrostade jordnötterna både ger lite tuggmotstånd och aningen sälta. Och så sauterade äppelbitar med råsocker och kanel mitt upp i alltihopa... Och... så mycket kolasås man mäktar med. Det är lugnt. Det är flera månader kvar till beach 2017 – bara att kränga!

Tips! Välj en ganska hård äppelsort. Även om äppelbitarna inte ligger i stekpannan många minuter ska de ändå hålla ihop när de blandas ner i den halvsmälta glassen.

Horisontalläge i soffan på detta och en nagelbitardeckare i näven eller en bra film på Netflix. Allt man behöver för en skön helg i slutet av oktober.

Kreolskan 1.2

6 pers

900 g fläskfilé

2 kabanosskorvar

1 stor röd rostad och urkärnad paprika

1 msk vetemjöl

1–2 msk kalvfond

1 tsk torkad mejram

1 dl syltlök + ett par matskedar spad

1 burk svarta oliver

1 dl hackade cornichoner eller lika mycket ättiksgurka

2,5 dl grädde

2 dl smetana

salt, peppar

Gör så här: Ta fram fläskfilén någon timme i förväg så den hinner bli rumstempererad. Snygga till den genom att ta bort alla hinnor.

Skär i 2 cm tjocka skivor. Skär kabanossen i centimeterstora skivor. Fräs upp dem utan fett i en het stekpanna. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge.

Salta och peppra fläskfilén. Bryn bitarna på båda sidor så de får fin färg.

Strö över mjölet och blanda om. Häll i grädde och smetana och låt det bli varmt.

Fortsätt med paprikan, gurkan, oliverna, syltlöken och korven. Låt stå och småputtra i ungefär 10–15 minuter. Smaka av med syltlöksspad.

Är du nöjd är det bara att servera – gärna med risblandning. Kall öl är gott till, fast ännu hellre ett glas rött, exempelvis en mjuk och fin Cabernet sauvignon.

Äppelglass med jordnötscrunch

4–6 pers

1/2 liter vaniljglass

1/2 dl naturell yoghurt av valfri sort

1 stort fast äpple

1 påse, 175 g, honungs-rostade jordnötter

1 stor klick smör

1 msk råströsocker eller farinsocker

1 tsk malen kanel

Gör så här: Ta fram glassen så den hinner bli hyfsat mjuk. Skala äpplet och kärna ur det (använd kuljärn – bästa sättet!) och tärna det sedan i små bitar. Hetta upp stekpannan och lägg i en rejäl klick smör ihop med farinsocker och kanel. Häll i äppelbitarna och låt dem fräsa upp på ganska hög värme ett par, tre minuter. Slå därefter upp äppelfräset i sitt smör på en tallrik så det får svalna.

Häll jordnötterna i en hackmaskin eller hacka dem grovt för hand. I en stor skål blandar du glassen med yoghurten. Vänd därefter ner äppelfräset.

Ta fram en form eller skål som rymmer ungefär 1 liter. Häll i hälften av glassmeten. Täck med jordnötshack. Häll över resten av glassen och nästan alla jordnötterna – spara några matskedar till serveringen.

Ställ in i frysen i minst tre timmar. Servera halvsmält med jordnötshack och kolasås.

ANNONS