Sommargodis att spara på burk

Man får ju säga att utdelningen är rätt hyfsad. Från två pyttiga frön i jorden i slutet av februari till daglig skörd av små orangeröda godistomater några månader senare.

ANNONS
|

De serveras en skvätt gödning varje vecka, får höra hur snygga de är nästan varje dag och tackar för både omvårdnad och komplimanger med att ständigt komma med fler blommor och nya frukter.

Jag är totalt tomataddicted. Det är en galet rolig värld med hur många sorter som helst att lära känna – gula, oranga, randiga, illröda, svarta – you name it. En del klickar jag med, and-ra blir en bara en sommarflört. Den enda som jag varit hundraprocentig trogen i alla år är Sweet, inte den aptrista hybridsorten, utan originalet som inte går att få tag på någonstans, så vitt jag vet.

ANNONS

Vi är några stycken lyckliga innehavare och vi vårdar våra godingar som vore de små bebisar.

Väl medveten om att den svenska tomatsäsongen börjar dra sig mot upploppet gäller det att försöka spara lite sommarfeeling. Att koka egen tomatsås för höstens och vinterns pastasåser och grytor är en bra idé om man har möjlighet att förvara flaskorna svalt.

Sen kan man confitera tomaterna också. De har visserligen inte lika lång hållbarhet, men för den som aldrig haft karaktär spelar det ingen roll. Jag äter ändå upp dem på nolltid...

Att confitera är en gammal och pålitlig konserveringsmetod som går ut på att man långsamt kokar in kött, fågel eller fisk, i fett. Confiterad anka är en klassiker. Detta fungerar alldeles utmärkt även på tomater.

Man rostar dem först i ugnen med kryddor och i mycket olja. Efter knappt en halvtimme ligger en drös med smakbomber i ugnsformen, redo att hällas på burk.

Självklart ser man till att det blir det några över direkt. Dem blandar man bums ner i nykokt pasta med lite nyriven parmesan över och blir på stört en mycket lycklig människa.

Till den färgglada och roliga tomattarten använde jag både confiterade och färska tomater. Botten består av färdigköpt smördeg, sen bestämmer man själv hur stor eller hur liten man vill ha. Jag gjorde en mellanstor, alldeles lagom att njuta av med ett glas rött i kvällssolen på balkongen.

ANNONS

Confiterade tomater

700 g körsbärstomater, gärna i olika färger

3 dl olivolja

2–3 kvistar färsk rosmarin

5–6 kvistar färsk timjan

5 vitlöksklyftor , skalade

salt och peppar

Gör så här: Värm ugnen till 150 grader. Skölj och torka tomaterna. Det gör inget om stjälkrosetten sitter kvar. Häll tomaterna i en ugnsform. Häll i olivolja så botten på formen täcks. Rör om så att alla tomater får olja på sig. Skala och skiva vitlöksklyftorna och blanda med tomaterna i formen. Lägg i de färska kryddorna, salta och peppra. Baka i ugnen i 40–50 minuter tills tomaterna är mjuka och rynkiga. Låt svalna något in-nan tomaterna fördelas i rena burkar. Fyll upp med extra olivolja. Förvara i kylskåp tills den ska användas. Stelnar oljan, ta fram burken någon timme i förväg så det blir lätt att ta ut tomaterna. Håller ungefär 3 veckor i kylen/svalen.

Tomattarte med burrata och lufttorkad skinka

4 pers

2 rullar färsk smördeg

2 msk fikonmarmelad + 2 msk olivolja

2 msk balsamvinäger

4 msk olivolja

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk färsk oregano

2–3 stora tomater

250 g körsbärstomater (kan även varvas med confiterade)

salt och peppar

2 st burrataostar eller mozzarella (gärna buffel)

8 skivor lufttorkad skinka

färsk basilika

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut smördegsplattorna, en i taget, på köksbänken med skyddspapperet som underlag. Lägg ett bakplåtspapper över och kavla ut en aning så degen blir lite tunnare. Vik degplattan på mitten med långsidorna mot varandra. Kavla igen, lite hårdare den här gången.

Ta fram en assiett eller skål med ungefär 15 centimeters diameter. Lägg den som mall ovanpå degen och skär ut två rundlar som sedan läggs ovanpå bakplåtspapper på en plåt. Gör samma sak med den andra degen.

Blanda fikonmarmelad med olivolja och pensla tunt på de fyra rundlarna. Blanda sedan balsamvinäger med olivolja, balsamvinäger, pressad vitlök och färsk oregano i en skål. Salta och peppra. Häll i körsbärstomaterna och blanda om. Skär de stora tomaterna i ganska tjocka skivor.

Fördela tomaterna på degplattorna. Avsluta med att skeda över dressingen som är kvar.

Sätt in i ugnen och grädda i cirka 30 minuter. Lägg sedan upp tomattårtorna på fyra varma tallrikar. Fördela burratan, lägg på skinkskivorna, strö över lite flingsalt och dra ett par varv med pepparkvarnen. Slå till sist över några droppar olivolja. Servera direkt!

ANNONS