Skördetider och lite lagom höstmelankoli

Så blev det höst då. Eller kanske inte riktigt ännu även om september allmänt brukar betraktas som den första höstmånaden.

ANNONS
|

På balkongen signalerar i alla fall både tomater och chili att zenit passerats med råge och att det är dags att kasta in handduken. Grannarnas goa ungar har under sommaren utvecklat utmärkta tomatantenner och lokaliserar med imponerande precision de få småttingar som hinner bli röda. Nu är det tomt på kvistarna. I morgon åker plantorna ut, resten av chilin skall plockas av och så är det dags att göra höstfint i krukor och korgar.

Även mathållningen börjar anpassa sig efter nästa årstid. Ceasarsallad och rosé känns liksom passé, nu börjar jag kolla i receptpärmen efter grytor och långkok och längtar så smått efter att tända många ljus, bjuda in goa vänner på mysiga tala-livet-kvällar i sällskap med en stöddig köttbit och nåt kralligt rött. Tids nog är vi där...

ANNONS

Kycklinggryta är finfin skymningsmat. Den här smakar gott av tomater, vitlök, chili, paprika och medelhavskryddor. Den är dessutom så fiffigt konstruerad att den faktiskt sköter sig själv i ugnen. Fritt fram att göra vad man vill en timme! Eftersom riset redan är på plats i grytan behöver man inte ordna med tillbehör heller.

Nu knäar både äppelträd och päronträd under bördan. Även om de svenska päronen ännu ett tag kanske är lite för hårda att äta som de är, kan man i alla fall baka med dem. Bara att skiva ner i kakor och pajer eller så gör man en enkelt och jättegod efterrätt.

De här ugnsbakade päronen blir drömknäckiga av havregryns- och nöttoppingen och är dessutom helt glutenfria! Här är det faktiskt inte så himla noga med hur mycket man tar av det ena eller det andra – blir det mycket topping över låter man den bara hänga med päronen in i ugnen, sen strör man den över glassen.

Vill man lyxa till det lite extra kan man i stället för glass vispa ihop mascarpone med lite florsocker och bourbonvanilj.

Till detta ett litet glas Pineau des Charentes och, förstås, ”Minns i november” med fina Olle Ljungström på Spotify.

ANNONS

I september är det också gott att leva. Dessutom fullt tillåtet att unna sig en daglig, lagom stor dos av höstmelankoli.UllaMi Nyhuus-Wirén

Kycklingryta med tomater och ris

4 pers

1,2 kg kycklingdelar, gärna med skinnet kvar

1 stor rödlök

1 stor paprika

4 vitlöksklyftor

1 dl soltorkade tomater i olja

1 burk hela konserverade tomater, gärna avlånga San Marzano

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 färsk chili eller 1 tsk chiliflingor

1/2 dl hackad persilja

2,5 dl långkorningt ris

4 dl kraftig kycklingfond

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödlöken och paprikan (som förstås kärnats ur) i bitar. Finhacka vitlöken. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Bryn kycklingbitarna i en gryta, några i taget, i 3–4 minuter på varje sida tills de fått fin färg. Lyft över kycklingen på en tallrik. Häll grönsakerna i grytan och låt dem brynas i några minuter. Fortsätt med de soltorkade tomaterna, kryddorna och riset. Rör om ordentligt så alla smaker blandas.

Lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan, häll i burken med tomater plus kycklingfonden. Skeda över lite på kycklingbitarna.

Lägg lock på grytan och ställ in i ugnen i ungefär 40–45 minuter. Ta ut grytan, sätt ugnen på grill. Ställ in grytan igen utan lock i 8–10 minuter och låt kycklingbitarna bli gyllenbruna och krispiga.

Strö över massor med hackad persilja.

Ugnsbakade päronhalvor

4 pers

4 medelstora fasta päron

1/2 dl havregryn

1/2 dl blandade nötter

4 msk råströsocker

1 tsk mortlad kardemumma

1 tsk vaniljpulver

1/2 tsk salt

smör

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader övervärme. Grovhacka nötterna. Blanda dem med havregryn, socker, vanilj och salt i en skål. Skölj, torka av och dela päronen. Gröp ur kärnhuset med ett kuljärn. Riv av åtta bitar aluminiumfolie som du formar till stora ringar där päronhalvorna skall få plats.

Lägg bakplåtspapper i en stor ugnsfom. Lägg ut folieringarna och placera en päronhalva på varje.

Fyll gropen i päronen med toppingen och strö även på ovansidan. Skär tunna skivor smör (ung 3 mm), och lägg en på varje päron. Strö över lite mer rårörsocker. Fördela resten av toppingen i formen och ställ in den i ugnen i 25 minuter.

Ta fram glassen när det är ungefär tio minuter kvar så den hinner smälta lite.

Låt päronen bli ljumma innan du lägger upp dem på en tallrik eller assiett. Lägg på en kula glass och strö över lite extra topping.

ANNONS