Pastagratäng och kakor med avtryck

Nu är det fem år sedan jag fick ett alldeles eget bollhav – min matsida! I denna tummelplats av kokt, stekt, gräddat, bakat, grillat, stuvat – ja, allt man kan tänka sig hitta på både i och utanför ett kök – har jag lärt mig massor.

ANNONS
|

En del erfarenheter har varit rentav smärtsamma, fast nu har till och med jag fattat att handtaget på en stekpanna som stått i en 200-gradig ugn oftast har samma temperatur...

Glödande grillkol på en bar fot är inte heller så skönt. I båda fallen räddades jag av en sån där mjuk vinkylare man har i frysen. Den är även utmärkt att dämpa brännskador med. Sitter som en smäck på både hand och fossing.

Eftersom en stor del av min jakt på ny, rolig mat består i att jag ogenerat snor både recept och idéer från matbloggare i framför allt engelskspråkiga länder, får man också tugga i sig att de mäter lite konstigare än vad vi gör. Numera har jag riktigt bra kläm på både Fahrenheit och cups. Fast konstiga grejer är det allt...

ANNONS

Då är det enklare med färsk pasta. Även om jag oftast gör min egen med min vackra blå pastamaskin, händer det också att jag köper färdig. Den är helt okej. Tortellini är kalasbra mat, precis som ostfylld ravioli, som jag shoppat på mig ett par påsar av den här veckan.

Visst kan man koka och äta den som den är, men det gör sällan en människa glad. Betydligt skojigare blir det om den bakas i ugnen ihop med knaprigt bacon, babyspenat och en smärre driva av nyriven parmesan. Medan ravioligratängen blir klar i ugnen rör man ihop degen till de roliga fingerprint-kakorna.

De 20 minuter gratängen får ta igen sig utanför ugnsvärmen medan man gräddar kakorna påverkar inte slutresultatet alls (glöm bara inte att sänka och höja temperaturen emellan). Sen hivar man in gratängen i ugnen igen – då med grillen på – och fixar kolaklicken på kakorna under tiden. Genialiskt. Och – klarades helt av utan blessyrer denna gång!

Fast jag vet såklart på pricken var i frysen vinkylaren finns ifall olyckan skulle vara framme fler gånger.

Det har jag nämligen också lärt mig...

Ravioligratäng

4 pers

2 pkt färsk ravioli med ostfyllning

2 vitlöksklyftor

3 msk smör

3 matskedar mjöl

6 dl mjölk eller gräddmjölk

2+1 dl nyriven parmesanost

1 påse (65 g) babyspenat

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad basilika

4 skivor bacon

Salt, peppar

Färsk basilika eller timjan

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skär baconskiv-orna i bitar och stek dem så de blir knapriga.

Skala vitlöken och skär den i tunna skivor. Smält smör i en stor kastrull. Fräs vitlöken på medelvärme tills du känner att det börjar dofta.

Vispa i mjölet. Häll sedan i lite mjölk i taget och vispa tills du får en alldeles slät sås. Tillsätt timjan och basilika. Ta av kastrullen från plattan och rör i 2 dl parmesanost. Rör tills osten smält helt och hållet.

Tillsätt baconbitarna och babyspenaten och rör tills spenaten är mjuk. Smaka av med salt och peppar.

Lägg raviolin i en smord form och häll såsen över. Använd en sked och se till att all ravioli får sås på sig.

Täck formen med aluminium-folie och ställ den i mitten på ugnen i cirka 25 minuter. Ta sedan av folien och strö över resten av parmesanen. Sätt ugnen på grill och ställ in formen i ytterligare fem minuter, eller tills ytan börjar få fin färg.

Fingerprint-cookies

ca 30 st

200 g mjukt smör

2 dl socker

1 dl kakaopulver

3 matskedar mjölk

4 dl mjöl

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

Ca 20 st gräddkolor

2–4 msk grädde

Flingsalt

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Blanda i kakaopulver och mjölk.

Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en skål. Rör ihop det med smör- och kakaoblandningen. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

Rulla degen i små bollar som ska vara ungefär 3 cm i diameter.

Tips! Min köksfavorit – universalredskapet kuljärn – är som gjort för detta.

När de fina chokladkulorna ligger på plåten använder man tummen och gör en grop ovanpå var och en.

Baka mitt i ugnen i 8–9 minuter. Kakorna ska börja spricka lite runt toppen. Var beredd på att de kan flyta ut lite grand på plåten.

Ta ut plåten och använd baksidan av en tesked för att trycka ner gropen igen. Låt kakorna kallna helt innan du går vidare med kolatoppingen.

Lägg kolorna i en skål och tillsätt grädden. Har du valt en mjuk kolasort från start räcker det med 2 matskedar, är det hårda kolor, så häll i ännu en.

Mikra på högsta effekt i 1 minut, rör om. Om kolan inte smält helt så tillsätt en matsked grädde till och kör i ytterligare 20 sekunder.

Använd en tesked och fördela kolasmeten på kakorna.

Avsluta med att strö lite flingsalt över.

Låt kolan svalna lite innan du serverar dina kakor.

Förvara i kylskåpet eller frys in. I rumstemperatur håller de i tre till fyra dagar.

ANNONS