Kul fingermat från både när och fjärran

ANNONS
|

Mot bakgrund till förra veckans sockerchock – kladdkakan bortom era drömmar – tror ni mig förstås inte när jag påstår att jag faktiskt kan leva hälsosamt också. För det kan jag. Den här veckan är maten faktiskt lite nyttigare – långväga dessutom.

Matens värld är gränslös. Trump & co kan bygga hur höga murar de vill för att stänga andra ute, men i våra kök är tillvaron global. Man behöver varken packa nån väska eller ansöka om visum för att få uppleva nya kulturer. Jag blir lika glad varje gång jag drar ut lådan med alla mina kryddor, många från främmande land, det är verkligen en skatt.

ANNONS

Chilin till bulgogimarinaden är min egen (den som spar hon har), fast när det gäller de övriga smaksättarna till dagens varmrätt bör dessa sannolikt finnas på hyllan i varje välsorterad livsmedelsbutik – annars får man improvisera och försöka hitta alternativa lösningar. I slutänden är det som alltid du som bestämmer vad som är gott eller inte, det är inte så jäkla pjåddigt hur man gör.

Hummus brukar oftast göras på kikärter, fast här är stommen i min goda röra är gjord av cannelinibönor. Sen är det bara att bralla på med övriga kryddor och så mycket vitlök man själv och omgivningen mäktar med... Kikärterna hänger också med, fast här lägger man dem ovanpå sedan de först rostats i ugnen.

Skeda sedan upp hummusen på varma tortillabröd – det är så gott att man äter sig fördärvad...

Bulgogin kommer i sin ursprungligaste form från Korea. I grunden består den av tunt skivat nötkött som först får ligga i en särskild marinad och sedan steks snabbt som tusan över glödande träkol. Dagens läger-eld har en glashäll med fyra plattor och fläkt över. Man går miste om mysfaktorn, men slipper å andra sidan att få rök i ögonen...

Eftersom jag älskar fläskkött tycker jag att karré blir godare – i alla fall här, dessutom räcker två rejäla skivor alldeles utmärkt till fyra personer när man serverar dem som fingermat i hjärtsalladsblad. I ursprungslandet brukar man servera bulgogin med glasnudlar. Jag kör med pärlcouscous – bara för att den är så fin.

ANNONS

Marinaden innehåller både chili, färsk ingefära och vitlök. Mycket smak, lagom hetta och rasande trevlig sällskapsmat. En kall öl blir perfekt till!

Hummus på bönor

4 pers

1 burk cannelinibönor

½ dl tahini

2–3 msk färskpressad citronsaft, mer om det behövs

2–3 små hackade vitlöksklyftor

Salt, peppar

Vatten efter behov

Topping:

1 liten burk kikärter

1 tunt skivad rödlök

färsk persilja eller koriander

granatäpplekärnor

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Häll kikärterna i en sil, spola av och låt dem rinna av. Häll ut dem på en ren och kökshandduk och låt dem torka en stund på den. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsform, häll i kikärterna och rosta dem mitt i ugnen i 15 minuter.

Häll bönorna i en matberedare och kör dem någon minut tills de är helt mosade. Tillsätt tahini, citronsaft, vitlök och salt och blanda tills allt är alldeles slätt. Låt matberedaren vara igång och tillsätt en matsked vatten i taget, tills du får en ljus, lätt och krämig röra. Smaka av, tillsätt mer salt, vitlök eller citron om tycker det behövs. Häll hummusen på ett fat, dekorera med rödlök, granatäppelkärnor, rostade kikärter och hackad persilja.

Servera med varma små tortillas eller pitabröd.

Bulgogi på karré

4 pers

400 g fläskkarré

Marinad:

2 msk soja

2 matskedar gochujangsås

5 cm färsk ingefära, skalad och riven

1 röd chili, tunt skivad

2 msk ljus sirap

2 msk risvin

2 vitlöksklyftor

1 msk sesamolja

2 msk rapsolja

Sallad:

2 dl pärlcouscous

hjärtsallad

1 röd paprika, urkärnad och tärnad

En mogen mango, skalad och skuren i bitar

1 msk sesamfrön

2 st salladslökar

Gör så här: Blanda ingredienserna till marinaden i en skål. Skär karrén i tunna skivor. Blanda ordentligt med marinaden, täck med plastfolie och ställ i kylen i 3-4 timmar.

Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet. Låt svalna något och fluffa sedan med en gaffel. Låt det färdigmarinerade köttet rinna av i en sil. Hetta upp en stekpanna. Lägg i köttet och låt det stekas några minuter. Använd en matlagningspincett eller tång så att allt kött bryns runt om – det ska vara ordentligt genomstekt.

Ta fram ett stort fat. Lägg ut salladsbladen som skålar på detta. Fyll med köttet. Fördela couscousen runt om. Strö över granatäpplekärnor, paprika, mango och strimlad salladslök. Ringla över lite rapsolja. Avsluta med att strö över sesamfrön.

ANNONS