Knallig höstmat för hyfsat liten peng

ANNONS
|

Jag misstänker att det är en och annan som tycker att linser är skumma grejer, en slags kvarleva från proggens tidevarv när alla hasade runt i jordskor och islandströjor och lyssnade på Philemon Arthur and the Dung. Glöm det, hörni! För allt i världen – en skål med kokta linser är ju inte så himla kul, men om man i stället betraktar dem som en del av maträtt öppnar sig genast en helt annan värld. Här finns mycket att hämta, ska ni veta. En billig råvara är det dessutom – inte ens en påse med lyxliraren belugalinser kostar mer än trettio spänn!

ANNONS

Linsvärlden är stor och inte minst användbar. Den svarta belugalinsen är fantastiskt god till fisk, kan också lura vem som helst att tro att det är rysk kaviar som tronar ovanpå gräddfilen på blinierna, medan den gröna, som jag använt den här veckan, nog är vanligast till vardags.

I vintras hade jag gröna linser som stomme i ett pajskal – mixade nykokta kalla med ost! Supergott! En kompis som är vegetarian har alltid marinerade linser i kylen. Dem använder hon som pålägg för att få i sig tillräckligt med protein.

Att ha en burk med linser i skafferiet borde vara lika självklart som att alltid ha pasta hemma. Det är perfekt när man har lite av allt möjligt i kylen, det går alltid att sno ihop en pastasås eller en linssoppa när stjälksellerin börjar krokna eller det bara ligger ett par ensamma morötter och skramlar i grönsakslådan.

När hösten kommer börjar jag också att intressera mig för pumporna i affären. Butternutpumpan brukar finnas året om, men innan vi är inne i september, oktober får den vara ifred för mig. Nu, däremot, är det dags att kura skymning över en skål med len pumpasoppa, eller så låter man den lysa upp en färgglad höstsallad.

ANNONS

Samma sak med pumpan – man får mycket mat för pengarna. Skiva den och rosta i ugnen eller koka en stor gryta med soppa och frys in. Skönt reservkäk att plocka fram när tiden är knapp, hungern svår och man inte orkar ställa sig och dra i gång nåt stort middagsprojekt.

Linssoppa

6–8 pers

4 dl gröna linser

4 vitlöksklyftor

1 stor gul lök

4 morötter

4 stjälkar bladselleri

1 msk malen eller mortlad kummin

2 lagerblad

2 hela kvistar färsk timjan

6 dl kraftig hönsbuljong

olivolja

salt och peppar

180 g pancetta eller 1 pkt bacon

smetana

Gör så här: Skala och hacka lök och morötter. Skär sellerin i bitar. Hetta upp en järngryta. Lägg i vitlöken och låt den rostas oskalad utan olivolja eller annat matfett. Plocka upp klyftorna när skalet börjar få färg och det doftar vitlök vid spisen. Slå i lite olivolja i grytan och bryn grönsakerna i några minuter. Skala vitlöksklyftorna, krossa dem med ett knivblad och häll ner i grytan ihop med linser och kummin.

Rör om så allt blandas och linserna blivit blanka av olivoljan och vätskan. Häll i buljongen ihop med lagerbladen och timjankvistarna. Lägg på locket och sjud i ungefär en halvtimme.

Ta fram stekpannan och bryn pancettan eller baconet som skurits i bitar tills det är alldeles knaprigt. Fiska upp lagerblad och timjan. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan toppad med pancetta och en klick smetana. Är man extra hungrig är det gott med en skiva surdegsbröd till.

Höstsallad med pumpa och päron

4 pers

1 bit butternutpumpa (svårt att vara exakt här, men 200 g räcker nog)

2 hårda, gröna päron

1 dl torkade tranbär

1 pkt fetaost

2 dl gröna linser

2 påsar babyspenat

balsamicocreme

Gör så här: Koka linserna i lättsaltat vatten. Skär av en bit av pumpan, skala, kärna ut och skär i bitar. Lägg bitarna i en ugnsform, ringla över lite olivolja och strö över ett par nypor flingsalt. Blanda så att alla bitar täcks och rosta på övervärme i 175 grader i ugnen i cirka 15 minuter. Bitarna får inte bli för mjuka utan ska ha kvar tuggmotstånd. Hetta upp en stekpanna på medelvärme, lägg i en klick smör och fräs upp tranbären ett par minuter så de blir alldeles mjuka och glansiga. Skölj, kärna ur och skär päronen i tunna skivor.

Fördela spenaten på ett fat. Tillsätt sedan pumpabitar, päron, linser och tranbär. Smula över fetaost och avsluta med att ringla över balsamicocreme – eller skaka ihop en vanlig vinägrettdressing.

ANNONS