Italienska rör och dessert utan tåspets

Det är något mysko med sommaren, denna årstid som man först svälter sig inför och sedan – så fort den är här – ägnar dag som natt åt att äta sig igenom.

ANNONS
|

Det räcker att cykla förbi någon slumpvis vald campingplats så marineras näsborrarna med en sällsam mix av tändvätska, rök och matos. På var och varannan meter står en grill och vid den en djupt koncentrerad grillmästare redo att åstadkomma stordåd.

Fast det finns ju annan mat också!

I dag blir det faktiskt både italienskt och lite ryskt på matsedeln. Jag äter pasta så ofta jag kan. Det är en jättebra bas som snabbt blir klar, en pastasås snor man lätt ihop av matresterna i kylskåpet.

Bandpasta eller bavette är de sorter jag oftast har i skåpet, men ibland är det kul att använda någon annan modell. Vad inte alla kanske vet är att de där skojiga pastasorterna också är tänkta för olika såser. Standardspagettin och bandpasta funkar bäst med en sås som är lite rinnig – precis som vanlig köttfärssås! Till min pastarätt valde jag dock penne, eller rörpasta som den kallas på svenska. Det fiffiga med den är att röret är perfekt att fånga upp sås som är lite tjockare med, gärna också om den serveras med lite större bitar som strimlad biff eller som här kycklinglårfilé.

ANNONS

Såsen i detta fall reder föredömligt nog sig själv. Eller i alla fall nästan. En finstrimlad mozzarella är den som egentliga ska äras här. Det gäller att röra utav håken så att den inte klumpar sig, men sen... när man får slå den över pastan...uj uj uj...

Efterrätten är uppkallad efter en rysk ballerina. Anna Pavlova tå-trippade runt i både Australien och Nya Zeeland på 1920-talet. Där blev någon konditor så betuttad i denna uppenbarelse att han hittade på en dessert som han döpte efter henne.

Med tanke på hur pinnsmal man bör vara för att ta sig fram i livet på tåspetsarna är kanske inte denna kaloribomb något som man ställer fram på personalfesterna på operan. Vi andra normaltjocka njuter desto mer av marängdrömmen med både hallon, choklad och mööööcke grädde...

Nu hoppsastegar jag ut på grönbete (läs: stranden och golfbanan) i fyra veckor. Under tiden är den gohälliga Mia Gahne er eminenta guide i matdjungeln.

Tjillevippen!

Penne med tomat- och kycklingsås

4 pers

500 g kycklingfilé (gärna kycklinglår)

2 tsk paprikapulver

3 stora vitlöksklyftor

1 liten burk strimlade soltorkade tomater i olja

2 dl gräddmjölk (hälften av varje)

2 st mozzarellaostar

10 färska basilikablad

½ tsk chiliflingor

ca 1 dl pastavatten

400 g penne

salt, peppar

Gör så här: Ta undan två matskedar olja ur burken med soltorkade tomater. Sila ifrån resten. Hetta upp en stor stekpanna med oljan och fräs tomaterna och vitlöken som skurits i tunna skivor på ganska hög värme ett par minuter eller tills tomaterna börjar få brynta kanter och det doftar vitlök.

Häll över tomat- och vitlöksröran i en skål. Skär kycklingfiléerna i stora bitar. Salta, peppra och strö över paprika-pulver.

Bryn på hög värme ett par minuter, sänk därefter värmen och låt kycklingen fortsätta fräsa fem minuter till. Under tiden kör du igång pastakoket.

Häll tillbaka tomatröran i stekpannan med kycklingen. Hetta upp och tillsätt gräddmjölken. Låt den få ett uppkok. Sänk sedan värmen igen och blanda i strimlad mozzarella – lite i taget. Rör hela tiden så osten smälter och du får en krämig sås. Om du tycker att såsen blir för tjock häller du bara i lite kokt pastavatten och fortsätter röra om. Tillsätt strimlade basilikablad och minst en tesked röd paprika. Smaka av med salt och peppar.

Väljer du att blanda pastan med kycklingen i stekpannan, så häll av vattnet från pastan någon minut innan den egentligen är klar – den kommer att efterkoka med det andra och är sedan perfekt när du serverar den – det vill säga omedelbart!

Chokladpavlova med hallon

8 pers

6 stora äggvitor

3 dl strösocker

3 msk kakaopulver

1 msk maizena

1 tsk malen muskotnöt

2 tsk citronsaft

1 tsk vaniljextrakt

Till serveringen:

3 dl grädde

250 g färska hallon

½ dl mandelspån

mörk choklad

florsocker

Gör så här: Sätt ugnen på 120 grader varmluft, lite varmare om du använder vanlig ugn.

Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggvitorna till mjuka toppar medan du gradvis tillsätter sockret. Vispa tills smeten blir tjock och blank och sockret har smält helt, räkna med ungefär tio minuter. Tar du en klick mellan fingrarna ska maräng-smeten kännas lika kladdig som tapetklister.

Sikta i kakao, majsmjöl och muskot och tillsätt sedan citronsaft och vanilj.

Vänd försiktigt ner i smeten med en stor sked. Det är viktigt att ta det nätt, annars pyser luften ur marängen.

Gör åtta stora marängklickar, fyra på varje plåt, och ställ snabbt in i ugnen i 1,5 timme. Använder du vanlig ugn skall du byta plats på plåtarna efter halva tiden. Smeten kommer att flyta ut något på plåten. Stäng av ugnen och låt dina pavlovas svalna helt med ugnsluckan lite på glänt. När de är färdiga ska de vara spröda på utsidan och lite mjuksega inuti – det gör inget om de spricker!

Placera varje pavlova på en stor tallrik. Lägg en rejäl klick vispad grädde ovanpå, toppa med hallon och mandelspån.

Avsluta med riven mörk choklad och siktat florsocker.

ANNONS