Helgmys med drink och färserad firre

Min drinkrepertoar är verkligen inte särskilt stor. Jag är en förnöjsam typ som aldrig slutar bli glad för en gammal hederlig gin och tonic – min kära gamla följeslagare som av och till gör mig sälle i köket på helgen.

ANNONS
|

Det som är kul med just den drinken är att den finns i så många olika skepnader. Tro mig – en GT är verkligen bara inte en GT. Det finns en gigantisk ginochtonic-värld där ute, knökafull med en massa roliga gin- och tonicsorter.

Min senaste gincrush hittade jag i en liten affär i den engelska staden Bath i somras. Det ösregnade och drinkfeelingen var verkligen långt borta – längtade snarare efter varm choklad... Den glade innehavaren lockade med en massa nya sorter och jag lämnade butiken med en London Geranium – dessutom i en väldigt fin flaska.

Margarita är också en drinkfavvo. Intas helst under den varma årstiden, gärna vid grillen och självklart med ”Smooth” med Santana på högsta volym. Tequila och Cointreau ingår i bassortimentet i barskåpet, blir man sugen är det bara att springa och köpa lime, fixa saltkant på glaset, skaka loss med en massa is, hälla upp och njuuuta...

ANNONS

Såklart finns det varianter även här och som av en händelse bjussar jag på en sådan i dag! Här plussar man på med lite sockerlag och mousserande vin – häpp! Det mildrar Margaritan en aning, gör den lite elegantare. Slå i en skvätt bubbel precis innan drinken serveras, sen är det bara att börja sjunga vilda sånger från havet och tillönska sig själv och alla andra en trevlig helg.

Något ätbart i helgen får det väl också bli. Lax är alltid ett pålitligt kort som går att tillaga på nästan lika många sätt som det finns stjärnor på himlen. Här hamnar halva laxfilén i matberedaren, medan den andra halvan skärs i små bitar. Återstår att krydda upp det hela med vitlök, chili, salladslök och lite annat smått och gott. Burgaren serveras på en bädd av ruccola, toppas med en klick het mangomajonnäs och så en halv skivad avocado som kronan på verket.

Vill man ha det lite matigare är det supergott med ugnsrostade rotsaker till. Ett glas vitt tackar man såklart inte heller nej till, eller så häller man upp lite rosé – är det sommartid, så är det!

Laxburgare

4 pers

Mangomajjo:

1 dl majonnäs

2 msk mangochutney

1 tsk chiliflingor

salt

Laxburgare:

500 g laxfilé

1 liten röd paprika

1 liten gul paprika

2 st salladslök

½ dl panko (asiatiskt ströbröd)

1 vitlöksklyfta

1 ägg

1 msk fisksås

1 msk färsk citronsaft

Salt, peppar

Till servering:

ruccolasallad

2 st mogna avocado

Gör så här: Rör ihop ingredienserna till mangomajjon, ställ åt sidan. Skölj paprikorna, kärna ur och skär i små bitar. Skölj och finstrimla salladslöken.

Ta av skinnet från laxen, dela sedan filén i två lika stora delar. Skär den ena i stora kuber och kör dem i matberedare tills det blir en smet. Lägg den andra halvan på skärbrädan och skär i små bitar.

Häll lax- smeten och den hackade laxen i en skål, vänd i paprikahack, panko och pressad vitlök. Fortsätt med ägg, fisksås, citronsaft och salt. Forma fyra lika stora biffar. Stek i rapsolja och en klick smör på medelvärme i ungefär 4–5 minuter på varje sida. Fördela en näve ruccola på varje tallrik. Placera laxburgaren i mitten. Lägg en rejäl klick mangomajjo ovanpå och toppa till sist med några avocadoskivor.

Margarita med bubbel

2 pers

2 st lime (en att pressa, en att skiva upp)

3 cl Cointreau

3 cl Tequila

6 cl pressad limesaft

6 cl sockerlag

mousserande vin (torr prosecco går bra)

is

2 st limeskivor till dekoration

Gör så här: Ställ in två drinkglas i frysen. Gör sockerlag genom att koka upp 1 dl socker med lika mycket vatten. Ta av från plattan och låt kallna helt (häll det som blir över i en burk och ställ i kylen ifall du blir sugen på en till i morgon…).

Häll lite pressad limesaft på ett fat och salt på ett annat. Ta fram glasen ur frysen, doppa kanten först i limesaft, sedan i salt. Häll tequila, cointreau, limesaft och sockerlag i en blender eller cocktailshaker. Kör, eller skaka kraftigt, några sekunder. Fyll glasen med is och häll i Margarita till hälften. Fyll allra sist upp med kallt mousserande vin.

ANNONS