Personligen tycker jag att kycklingfilé i sig är lite tradig. Håller man inte koll på termometern blir den lätt torr, och inte smakar den särskilt mycket heller.
Fast med lite fantasi och piff och puff kirrar man det mesta – inte minst om planen är att servera pippin ihop med en rotselleri- och potatispuré. Tillsammans är det ju ingen färgexplosion som väntar på tallriken direkt...
Vintertid är tomaterna lika vackert röda som på sommaren, fast de har tappat mycket smak. Det kommer man förbi om man till exempel bakar dem i ugnen ihop med lite örtkryddor och vitlök och sedan serverar detta som tillbehör.
Eller också använder man dom i en vacker smörsås.
Vill man plussa på imponeringskontot hos matgästerna har man alla möjligheter här. En hemmakock som serverar egen tomatsmörsås väcker respekt.
Sen behöver man ju inte nödvändigtvis avslöja att den är rätt lätt att göra. Se bara till att ha ryggen vänd från matbordet när ni korsar fingrarna bakom den...
Inte lika elegant, men barnsligt gott är det med fattiga riddare.
Det här är ett suveränt bra sätt att rädda en halvgammal formfranska och just i detta fall om tillfället också sammanfaller med att det finns en påbörjad burk med vaniljglass i frysen som man inser aldrig kommer att ätas upp.
Ni vet hur tråkig ytan brukar se ut efter ett tag... skrövlig och oaptitlig... Spelar ingen roll, för här ska glassen smältas, spädas ut med lite mjölk och bli smet ihop med ett ägg i stället.
Kanske är det också så tursamt att det finns en påse med sötmandel eller nötter av något slag i skafferiet. Där har ni själva paneringen, nämligen!
Ett par, tre minuter på varje sida, sen är det klart. Ät som de är med lite florsocker, eller varför inte med lite bär och frukt. Nom nom nom
Fylld kycklingfilé med tomatsmörsås och selleripuré
4 pers
4 st kycklingfiléer
8 st champinjoner
1 liten purjolök
salt, peppar
Till såsen:
6 st tomater
olivolja
2 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
50 g rumstempererat smör
salt, peppar
en nypa socker
10 basilikablad
Till purén:
4–5 potatisar (mjölig sort)
200 g rotselleri
2 dl gräddmjölk
2 msk smör
salt
nymalen vitpeppar
lite malen muskotnöt
Gör så här: Skala potatisen och rotsellerin. Skär dem i bitar och koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av lite. Pressa både potatis och selleri igenom en potatispress och blanda ihop. Hetta upp gräddmjölken i en kastrull. Skvätt i lite i taget tills du tycker du fått en lagom konsistens – purén ska vara lätt och fluffig. Rör slutligen i smöret som ska vara rumstempererat. Smaka av med salt och peppar samt en aning malen muskotnöt. Lägg på locket på kastrullen och håll varm medan du gör resten.
Skölj och kärna ur tomaterna. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs upp i lite olivolja i en kastrull i några minuter. Tillsätt vatten och tomatpuré. Låt småputtra i fem minuter. Häll tomatröran i en mixer och kör till en slät sås. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp. Vispa i smöret – en klick i taget – och smaksätt med salt, peppar och lite socker. Avsluta med att blanda i basilikabladen som först strimlats.
Skiva champinjonerna, finstrimla purjon. Fräs i smör på medelvärme ett par minuter. Salta och peppra. Häll över på en tallrik och låt svalna. Skär upp kycklingfiléerna utmed ena långsidan. Salta och peppra. Fördela fyllningen. Lägg ihop och fäst med tandpetare. Bryn först i stekpanna så filéerna får en fin stekyta. Ställ in i ugnen i 175 grader ungefär 15 minuter eller tills stektermometern visar 65 grader.
Fattiga riddare de luxe
4 pers
4 skivor formfranska
2 dl mixade nötter
2 dl smält glass 2 dl mjölk
1 ägg
Gör så här: Blanda glass- smeten med mjölk och ägg. Rosta och grovhacka nötterna. Dränk brödet i smeten, vänd sedan i nöthacket. Stek i smör på medelvärme ett par minuter på varje sida.