Helg med kladdkaka som gått bananas

ANNONS
|

Jotack. Vasaloppet gick väldigt bra. Jag var faktiskt så fräsch att jag utöver denna kraftansträngning också hann med att åka ut till drivingrangen och slå fem bollar (sen tappade jag känseln i fingrarna), äta lunch (lagom till målgång) och – tataa! – klämma en liten prommis före femmilen på eftermiddan. Så är det när man är mån om att hålla sig i form...

Denna veckatänkte jag därför lätta upp den strikta idrottstillvaron en aning och unna mig nåt lite extra. Det blir både en insanely kladdig kladdkaka samt en behändig ”sköter-sig-själv-kyckling”. Kycklingen kräver i sig ingen akademisk examen för att få till. Man ska bara hålla koll på de olika momenten, sen är det bara att hiva in formen med kycklingen, potatisen och den sanslöst goda vitlöks- och parmesansåsen i ugnen, lägga sig i soffan med en bra bok och invänta plinget från timern.

ANNONS

Jag valde kycklinglår, som jag tycker är den godaste delen på kycklingen, men självklart går det fint också med bröstfilé eller kycklingklubbor – håll bara koll på innertempera-turen, gott folk! Även om man skär potatisen i bitar eller klyftor tar det mer tid än man tror att få den klar. Jag brukar därför förkoka den i några minuter för att vara på den säkra sidan. Det är mycket smak i såsen från start, men vill man ändå piffa till den lite till är det inte helt fel att blanda i lite fransk senap. Smaka dej fram.

Kladdkakan är verkligen en praktpjäs. Det räcker nästan bara att tänka på alla kalorierna i den så går man upp två kilo... Den ser jätteavancerad ut med alla sina lager, men är (såklart) mycket lättare att göra än man tror.

Underst är det själva kladdkakan, sen har vi marshmallows, karamelliserad mjölk och allra överst ett lager med mörk chokladtryffel.

Vill man ha lite tuggmotstånd kan man alltid strö över en näve rostade och grovhackade hasselnötter. Tänk bara på en sak (eller möjligen två):

Det här är ett kompakt bakverk.

Det tar lång tid innan kakan kallnat helt – fram till dess ska den få bo kvar i formen för att hålla ihop.

ANNONS

Ska man götta sig med den samma dag bör den göras på förmiddagen och sedan ställas på ett svalt ställe.

Värm kniven med hett vatten, så blir bitarna finast!

Kyckling i vitlöks- och parmesansås

4 pers

4 st kycklinglår

1–2 påsar babyspenat

6 medelstora potatisar, fast sort

Till såsen:

4 hackade vitlöksklyftor

2 msk mjöl

2,5 dl kraftig hönsfond

1 dl mjölk

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad dragon

½ +½ dl nyriven parmesan

salt och peppar

Gör så här: Värm ugnen till 175 grader. Skala och klyfta potatisen. Förkoka i 6–8 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Torka av kycklingbitarna, salta och peppra. Smält ett par klickar smör i en stor stekpanna på medelhög värme. Lägg i kycklingen med skinnsidan nedåt och bryn på båda sidor tills de får fin färg, ungefär 2–3 minuter per sida. Ta upp och lägg i en ugnsform.

Torka ur stekpannan. Fräs spenaten i lite smör tills den precis börjar bli mjuk. Ta upp.Fördela potatisen och spenaten runtom och över kycklingen i formen.

Lägg i den hackade vitlöken och fräs den försiktigt ett par minuter.

Strö över mjölet och vispa så allt är slätt i pannan. Häll i mjölk och därefter hönsbuljong – lite i taget – sedan timjan och dragon.

Ta bort stekpannan från plattan. Blanda i ½ dl parmesan. Rör tills osten smält. Späd med lite mer mjölk om du tycker att såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen i formen med kycklingen och det andra.

Strö över parmesan.

Sätt in i ugnen och stek tills kycklingen är helt genomstekt och har en innertemperatur på 82 grader (intill benet), räkna med att det tar 30–35 minuter.

Strö allra sist över hackad persilja. Servera!

Kladdkaka ”All-in”

Botten:

150 g smör

3 dl socker

1 dl kakaopulver

2 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

2 rumstempererade ägg

2 dl mjöl

Fyllning:

150 g marshmallows

1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)

Topping:

200 g 70-procentig hackad choklad

1 dl grädde

Gör så här: Spänn bakplåtspapper i botten på en springform. Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Ta av från plattan. Låt svalna ett par minuter. Rör ner ett ägg i taget. Sikta till sist ner mjölet. Blanda ordentligt och häll sedan smeten i formen. Grädda i exakt 14 minuter.

Skär dina marshmallows i mindre bitar eller köp mini från början. Häll dem över kakan direkt när den tagits ur ugnen. Sätt tillbaka i ugnen igen och grädda ytterligare 4–5 minuter. Låt kakan svalna i 5 minuter.

Bred den karamelliserade mjölken, kolan, över.

Koka upp grädden. Ta av plattan. Häll i chokladhacket och rör tills du får en jämn chokladsmet. Bred över kolalagret.

Ställ kakan så svalt som möjligt fast inte i kylskåpet, då blir chokladen alldeles grådaskig! Lossa försiktigt ur formen, skär upp och njut…

ANNONS