Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/6
ANNONS ▼

Grekiska köttbullar i mormors (världs)klass

Det är evigheters evigheter sedan jag slutade försöka få mina köttbullar att bli lika bra som mamma Ullas. Receptet fick jag tidigt i livet, liksom alla instruktioner om hur jag skulle göra, men det ville sig aldrig.

– Inte som mormors, sa lilla K och viftade lite avfärdande med handen sedan hon fått tallriken framför sig och testätit den första.
Och så höll vi på.
– Rätt hyfsat, mamsen, sa dottern några år senare, men iiiiinte lika bra som mormors...
Köttbullarna gick åt ändå, får jag trösta mig med.

Det var alltid lika fascinerande att se på när köttbullsmästarinnan skred till verket. Smeten – alltid smaksatt med lite kryddpeppar – fångades upp med höger lillfinger, formades till lite slarvigt och åkte sedan direkt ner i gjutjärnspannan. De blev ytterst sällan runda, snarare såg de ut som ätbara miniatyrer av den komet som snart ska susa förbi vårt blågröna klot – lite avlånga och buckliga, sisådär. Kokt potatis till det, såklart. Och hemmagjord lingonsylt.
Allra godast var det att äta dem direkt ur stekpannan...

Det är lätt hänt med grekiska köttbullar också! Här smaksätter man smeten med lite andra grejer – vitlök, citron, oregano, till exempel. Och så bakar man in en bit fetaost i bullen. Servera med ugnsrostade rotsaker och en massa vitlöksdoftande tzatziki. Vems grekiska mormor/farmor det än är som kommit på detta, bör denna kvinna hyllas med en egen flaggdag.

Ulla gillade att baka. Hon kunde stå i timtal och bläddra bland tidningsurklipp eller i sin gröna receptbok på jakt efter något lämpligt bakprojekt. Inte sällan blev det en mazarinkaka.

Det är, som alla förstår en XL-variant av den lilla klassiska kakan. Den här är lite mindre pillig att göra, vilket tilltalar mig som är av det otåliga slaget och snabbt vill bli klar. Jag tycker det är gott att smaksätta mazarinkakan med lime, det gör den lite friskare.
Limesaft i fyllningen och zest ovanpå glasyren får det bli.
”Snyggt, men inte pråligt, sa f-n och måla’ svansen grön”, som Ulla skulle sagt.

Grekiska köttbullar

4 pers
500 g blandfärs
1/2 riven gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 citron (rivet skal + saften av 1/2)
1/2 dl panko (vanligt skorpmjöl går också bra)
1 ägg
1/2 dl hackad persilja
1 tsk oregano
1/2 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1/2 tsk malen kanel
salt och peppar
Fyllning:
tärnad fetaost

Gör så här: Blanda alla ingredienser utom fetaosten i en stor skål. Rör tills färsen börjar bli trådig. Smaka av med salt och peppar.
Ta ungefär en matsked köttfärssmet i handen. Tryck ner en bit fetaost i mitten och forma en köttbulle. Fortsätt tills all smet gått åt.
Sätt ugnen på 125 grader. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Bryn köttbullarna runt om tills de fått fin färg. Har du en stekpanna med ett handtag som klarar ugnsvärme ställer du in den direkt i ugnen, annars får man lägga över köttbullarna på ett ugnsfat.
Efterstek i ugnen i 10 minuter.

Tzatziki

2 dl grekisk yoghurt
1/2 slanggurka
1–2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
ev salt

Gör så här: Skölj och riv gurkan på den grövsta delen på rivjärnet. Häll sedan över i en sil. Blanda i lite salt för att dra ut så mycket vätska som möjligt. Häng silen över en skål och låt den stå i några minuter. Pressa sedan gurkan med baksidan av en matsked.
Blanda yoghurt och gurka i en separat skål. Tillsätt kryddorna och smaka av med salt.

Mazarinkaka

Botten:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 1/2 msk socker
1 ägg
Fyllning:
2 dl sötmandel
ev. 2–3 bittermandlar
50 g smält smör
2 ägg
1,5 dl socker
½ tsk bakpulver
½ dl vetemjöl
saft av ½ lime
Glasyr:
1,5 dl florsocker
1–2 msk vatten
1 lime

Gör så här: Häll ner ingredienserna till mördegsbotten i en matberedare. Kör snabbt ihop till en deg. Smörj en springform eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Tryck ner degen på botten plus lite uppför sidorna. Ställ in i kylskåpet i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Mal mandeln och smält smöret. Vispa ägg och socker så det blir ljust och fluffigt. Blanda mandeln med mjöl och bakpulver och rör ner detta plus resten till fyllningen i äggsmeten. Häll i bakformen. Grädda näst längst ner i ugnen i 25 minuter. Låt kallna helt.
Rör ihop florsockret så att glasyren blir smidig och slät. Bred eller spritsa över ovansidan. Strö över limezest.

MEST LÄST