Finfina små knölar håller värmen uppe

Knappt hann jag flytta alla ylle-tröjor till vindsförrådet, så var det dags att plocka ner dem igen. Halloj, sommarn, vart tog du vägen...?

ANNONS
|

Vilken flax då att det finns färskpotatissallad att värma sig med – och inte minst en inglasad balkong där man kan sitta och gona sig i raggsockorna medan Ernst och annat händigt folk snickrar på Arken...

Hur vi än vänder och vrider på våra matvanor är vår och sommar tider då vi äter mycket sallader – inte bara som tillbehör, utan också som huvudrätt.

I mina båda ingår nykokt, ljummen färskpotatis. Sedan byter man bara ut de övriga ingredienserna och får två görkäcka lunchrätter – eller till och med en sallad att avnjuta kvällstid. Har man tur och ändå råkar ha en mozzarella i kylen och kanske en påse valnötskärnor i skafferiet också är stommen klar medan potatisen svalnar.

ANNONS

Sen är det bara att vispa ihop citrusvinägretten. Du är ätklar på 25 minuter – jag lovar!

När det gäller sallad nummer två får man ha lite mer planering eftersom det finns en gurka här som skall snabbpicklas.

Under tiden steker du laxen och rör ihop den onöd-igt goda salladsdressingen. Kräver ingen högskoleutbildning att fixa detta.

Detta är dessutom perfekt picknick- eller strandmat – jättebra alternativ till de klassiska mackorna!

På tal om grönsaker så tycks mina tomatplantor inte ha särskilt mycket att erinra mot den rådande väder- leken. Deras hörn av balkongen börjar snart likna en filial till ”Little shop of horrors”. Det är knökafullt med blommor också, så om några veckor blir det tillökning. Heja heja!

Och apropå att heja... Hörni, tack för alla glada tillrop när vi sågs på ICA Maxi Flygstaden förra fredagen. Det inofficiella världsrekordet i att göra melonkulor är numera mitt...

Om några veckor knyter jag på mig förklädet igen i ett demokök nära dej – stay tuned!

Ljummen laxsallad med färskpotatis och picklad gurka

2–3 pers

1/2 kg färskpotatis

Picklad gurka:

1/2 slanggurka

3 msk vit balsamvinäger

1/2 msk salt

1 msk flytande honung

Dressing:

200 g Philadelphiaost

2 msk majonnäs

1/2 dl skuren färsk gräslök

salt

nymalen peppar

Till salladen:

1 liter blandad sallad

2 laxfiléer

10 st cornichons

1/2 dl skuren gräslök

olivolja

flingsalt

Gör så här: Skala och dela gurkan, gröp ur kärnorna. Skär halvorna i skivor, ungefär en halv centimeter tjocka.

Lägg i en skål. Blanda med balsamvinäger, honung och salt. Låt stå i kylen i ungefär en timme. Rör om med jämna mellanrum.

Skala och skrubba potatisen. Koka upp vatten med en nypa salt. Lägg i potatisarna och koka dem långsamt i 10–15 minuter eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt svalna.

Skär potatisen i stora skivor eller bitar.

Skär laxen i tärningar, salta och bryn i stekpanna. Hacka gräslök och cornichons – de senare i grova bitar. Rör ihop dressingen.

Häll salladsmixen i ett stort fat. Fördela potatisen, laxen och den picklade gurkan.

Strö över cornichons. Lägg stora klickar dressing ovanpå. Avsluta med att strö över lite gräslök. Servera direkt!

Varm sallad med färskpotatis, mozzarella och valnötter

2–3 personer

1 liter blandad sallad

1/2 kg färskpotatis

1–2 st mozzarellaostar, gärna buffelmozzarella

2 dl hela valnötskärnor

olja

salt

citronsaft

peppar

Gör så här: Skölj och skrubba potatisen lite varsamt, det gör inget om det är skal kvar. Koka upp vatten med salt. Lägg i potatisarna och koka ångsamt i 10–15 minuter eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt svalna.

Gör vinägrett genom att lösa upp en nypa salt i 4 matsked-ar citronsaft. Tillsätt ungefär 1/2 dl olivolja samtidigt som du vispar, dressingen ska bli lite simmig. Lägg salladsbladen på ett fat eller i en vid skål.

Fördela potatisen som du först skurit i centimetertjocka skivor.

Dra isär mozzarellan med fingrarna och lägg bitarna över potatisen. Strö över valnötskärnorna och avsluta med att hälla över dressingen. Dra några varm med pepparkvarnen.

Servera på en gång!

ANNONS