Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Färgglad rulle lyser upp i höstmörkret

Nej, nu går det inte länge. Visserligen behöver ingen ens låtsas att det regnar, men detta mörker. Var sjutton kom det ifrån? Och så plötsligt det dundrade in, sen.

När det är så becksvart ute att man tror det är mitt i natten när klock-radion brakar i gång kvart över sex är det läge att agera... Om drygt en vecka går vi över till vintertid, nu jäklar är det dags att äta vårrullar!

En måltid är lika mycket en social företeelse som nödvändig för vår överlevnad. När taco-boomen landade i västvärlden togs den emot med öppna famnen, inte minst av alla barn.

Överallt satt familjer eller kompisgäng runt bordet och fyllde de knapriga skalen med en massa gott. Samtidigt hann alla med råge både uppdatera sig om varandra samt lösa vartenda världsproblem.

I Vietnam har man en annan variant. Den har såklart också fått en viss försvenskning, men funkar precis lika bra som förenande måltids-företeelse. Här tar man ett uppblött rispapper, fyller det med färska grönsaker, valfritt protein och rullar sedan ihop det till en stadig ”korv” som doppas i en god sås innan det är dags att ta sig en tugga.

Där har man att göra en timme. Middan blir inte bara pysselverkstad – gott är det också. Och nyttigt!

Fikontarten kräver inga särskilda instruktioner, ätandet går liksom av sig själv bara godbiten landar på tallriken. Särskilt om den är lite ljummen och portvinsgrädden riktigt kall.

Pajskalet görs av alla kakors urmoder – mördeg – medan fyllningen består av frangipane, vilket är mandelmjöl eller malen mandel som blandas med smör, socker och ägg.

Där trycker man ner fikonen med fina sidan uppåt och låter sedan ugnen sköta resten.
Redan efter första tuggan är det lättare att tackla inträdet i den mörka årstiden, och när man skrapat upp den sista lilla smulan har man nästintill förlikat sig med tanken på hur evighetslänge det dröjer till nästa vår...

Skulle det händelsevis bli deg över så gör man snabbt en rulle, skär den i skivor, lägger en kladd sylt ovanpå och så in i ugnen i tio minuter. Vips har man ordnat ännu mer fikatilltugg. Kattjing på den!

Vietnamesiska vårrullar

4–6 pers
400 g oskalade räkor eller 150 gram skalade
150 g salmalax eller färsk laxfilé
100 g glasnudlar
12 rispappersrundlar
2 st hjärtsalladhuvuden eller 1 st romansallad
2 morötter
4 st salladslökar
1 röd paprika
1 kruka Thaibasilika
1 kruka mynta
1 kruka koriander
Gör så här: Låt glasnudlarna dra i kokhett vatten i tre minuter. Rör om någon gång så de inte klistrar ihop. Häll över i en sil och spola med kallt vatten. Lägg i en separat skål.
Skala räkorna. Skär laxen i tunna skivor. Skölj och strimla salladslöken. Skär paprikan i tändstickstjocka strimlor. Skala moroten och gör samma sak. Enklast är att använda en mandolin. Riv salladen i stora bitar. Plocka loss blad från basilika, mynta och koriander och lägg i separata skålar eller i högar på ett stort fat. Ställ fram en stor vid skål med ljummet vatten på bordet. Doppa rispapperet i ungefär en halv minut. Ta upp medan det fortfarande har lite spänst och lägg på tallriken. Lägg räkorna på den övre delen av rispappersrundeln. Fortsätt några centimeter längre ner med glasnudlar, grönsaker, basilika, mynta (se bilden till vänster).
Börja rulla nedifrån så rispapperet först täcker grönsakshögen. Vik sedan in sidorna. Packa slutligen in räkor och/eller lax och lägg din fina rulle på tallriken med räk-sidan uppåt.

Sås

1 pressad lime
2 dl hoisinsås
3 msk fisksås
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
½ –1 tsk chiliflingor eller
½ finstrimlad färsk chili
1–2 tsk flytande honung
Gör så här: Blanda alla ingredienser och låt stå i kylen i 1–2 timmar.

Fikontarte med frangipanefyllning

Räcker till 8 bitar

Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
Fyllning:
100 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 uppvispat ägg
3 dl mald mandel
4 färska fikon
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut pajdegen så tunt som möjligt.
Smörj en tarteform (33 cm x 12 cm) med lös botten. Tryck ner pajdegen så den täcker även den veckade kanten. Lägg bakplåtspapper över ytan och fyll med torkade gula ärtor, baka av i 10 minuter. Ta bort papper och ärter och baka i ytterligare 5 min-uter. Ta ut och låt svalna.
Sänk temperaturen till 175 grader. Vispa smör och socker tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt först ägget, därefter den malda mandeln och rör tills du har en mjuk smet. Bred den över pajbotten, tryck ner fikonhalvorna med snittytan uppåt. Baka i 25–30 minuter tills smeten fått en ljust brun färg.

Portvinsgrädde

3 dl vispgrädde
3 msk portvin
Gör så här: Vispa grädden tills den blir simmig. Slå i portvinet och fortsätt vispa ett par minuter till.

MEST LÄST