Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Blomkål – en blekfis med många talanger

Mitt hjärta svämmar faktiskt över för blomkålen. Stackarn. Blek och intetsägande ligger den där, sällan prioriterad när man är på jakt i grönsaksdisken efter nyttigheter från växtriket.

Alldeles för ofta förknippas den med ihjälkokta buketter tänkta som dekoration på tallriken. Deppigt värre, men det finns hopp...

Egentligen är blomkålen en riktig superstar. Den är billig, galet användbar och dessutom föredömligt snål på kalorier. Utöver detta blir den klar på nolltid, vilket ytterligare adderar dess fördelar på pluslistan.

Tänk bara hur häftig blom- kålen blir om man skär den i tjocka skivor och rostar dem i ugnen med flingsalt och chili – eller så kör man den som här i matberedaren och får på nolltid ett superdupergott alternativ till både pasta, ris och potatis.
Blomkålsris tar inte mycket längre att bli klart än att spagetti, men är mycket fräckare som tillbehör.

Jag valde att skiva upp ett par kryddstarka korvar till. De blir klara i ugnen ihop med paprikorna och löken. Från start till mål är middan klar på knappt en halvtimme.
En kall sås av något slag är gott till.

När det sedan gäller äppelkakan är det svårt att tro att det ska bli något vettigt av kakprojektet innan man sätter in formen i ugnen. Det ser faktiskt inte klokt ut, mest äppelbitar och ganska lite smet. En timme senare har världen fyllts av härliga kryddaromer, och ut i det fria kommer en tämligen bastant skapelse som i alla delar lever upp till förväntningarna hos oss äppelkakemonster. Kakan, nu vackert gyllenbrun, innehåller inte särskilt mycket socker och har både ciderdragna aprikoser och rostade valnötter som extra piff. En espresso och en liten, liten calvados till den, så leker livet.

Om man utöver detta också grundat med blomkål, är manegen krattad för ett långt liv: blomkålen innehåller nämligen ämnet hormetin vilket kontrollerar föråldringsprocessen i kroppen och håller en ung. Check på den!

Blomkålsris med korv och paprika

4 pers
2 gröna paprikor
2 röda paprikor
2 st gula lökar
1–2 vitlöksklyftor
1 medelstort blomkåls-huvud
2 dl nyriven parmesan
350 g salsiccia eller annan korv
rapsolja
salt, peppar
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och kärna ur paprikorna och skär dem i centimetertjocka strimlor. Skala, dela och skiva löken. Häll grönsakerna i en ugnsform och pressa över vitlök. Salta och peppra. Häll i ett par matskedar rapsolja. Blanda runt så oljan och vitlöken täcker allt i formen. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Skär korven i tjocka skivor. Lägg dem över grönsakerna när halva tiden gått så blir allt klart samtidigt i ugnen.
Trimma blomkålen. Dela den i mindre bitar – även stocken som också går att äta – och strimla i matberedare.
Hetta upp en stekpanna (eller två...) och slå i lite rapsolja. Häll i blomkålsriset och bryn det på medelvärme i 10–12 minuter beroende på hur mjukt man vill ha – det ska helst finnas lite tuggmotstånd.
När blomkålen känns klar ska stekpannorna dras av värmen. Blanda i parmesanost och rör om tills den smält.
Lägg upp på varma tallrikar och lägg grönsaks- och korvblandningen ovanpå.

Äppelkaka med höstsmaker

50 g torkade aprikoser
½ dl äppelcider
100 g rårörsocker
175 g rumstempererat smör
225 g vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk malen ingefära
¼ tsk nymalen muskotnöt
2 ägg
ungefär 6 normalstora äpplen
100 g rostade valnötter
Gör så här: Ta fram en form med löstagbar botten och spänn fast ett bakplåtspapper i den. Skär aprikoserna i små bitar. Lägg dem i en skål, slå över äppelcider och låt det stå och dra i ungefär 1 timme.
Rosta valnötterna och grovhacka dem. Skala och kärna ur äpplena. Skär i centimetertjocka bitar. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Vispa smör och socker vitt och pösigt i en köksmaskin. Häll i mjöl- och kryddblandningen lite i taget. Kör tills allt är blandat och du har en fast deg i blandningsskålen. Häll i äggen, ett i taget och kör på låg hastighet tills du får en tjock smet.
Ta bort blandningsskålen från köksmaskinen.
Blanda för hand ner aprikosbitarna. Finns det cider kvar får den också följa med. Fortsätt med valnötterna och ta äppelbitarna sist. Blanda så allt täcks av smeten.
Skeda ner i formen och jämna till ytan. Strö till sist över ett par matskedar råströsocker.
Ställ in mitt i ugnen på 175 grader i 1 timme och 25 minuter. Täck ytan med folie om den blir för mörk.
Testa med provsticka, den ska vara torr när kakan är färdig.
Låt äppelkakan svalna i formen innan du lägger den på ett fat. Sikta över med florsocker innan den serveras.
Fint med vaniljvisp eller en kula vaniljglass till.

MEST LÄST