Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

STORT TEST: Trådlösa stereos

Här är de trådlösa anläggningarna som ger bäst musikupplevelser utan att tömma bankkontot.

Det går att få kanonljud från överkomliga komponenter. Det handlar bara om att välja rätt. Tidskriften Ljud & Bild har testat sju kompletta stereoanläggningar i prisklassen runt 10 000 kr.
Det hjälper inte med superljud om anläggningen inte motsvarar behoven hos moderna användare.

Klicka på tabellen för att se den större.


Stereoanläggningen måste kunna strömma musik trådlöst från en mobiltelefon – på ett enkelt sätt. Det är ett krav tidskriftens testare har ställt, därför har anläggningarna i detta test olika lösningar. 
Samtliga kan anslutas till hemnätverket och strömma musik via nätverksroutern. 
En del har också Bluetooth, som är ännu enklare att koppla upp. 

1 Marantz M-CR611 och KEF Q150 
Marantz/KEF-systemet är enkelt att koppla upp och använda, men fjärrkontrolls-appen hade tjänat på en ansiktslyftning. Menysystemet är inte det mest överskådliga eller intuitiva vi har skådat, det har listor i stället för snygg grafik.
Ljudet däremot – ljudet! Här ger Marantz och KEF de andra testdeltagarna något att bita i, med en frisk ljudkaraktär som får oss att stampa takten direkt. Ljudbilden är stor, men samtidigt tydlig och fokuserad, vilket ger den efterlängtade känslan av fysisk närvaro.

2 Yamaha MusicCast MCR-N870D 
Någon äkta djupbas finns inte, men låten med Maria Mena visar att högtalarna återger basgitarrer med övertygande djup och dynamik. Marias röst är mer sofistikerad här än hos Pioneer och MCR-N870D har en ljudkvalitet som ligger ett par solklara snäpp över Sonos. 
Yamahas anläggning är inte bara välutrustad, den är också en av de bästa minianläggningarna vi har testat – och ett mycket bra köp.

3 Electrocompaniet EC Living Tana SL-1 och L-1 
Ljudet går det inte att klaga på. Det finns upplösning i övertonerna, så att sångröster är klara och tydliga, cymbaler svävar och fioler likaså. Dessutom får man fylligheten i mellanregistret som Sonos saknar. EC Living får fram mer klang från Jason Isbells gitarr och det är mer kropp i fioler som får oss att tro på vad vi hör. Den aningen vassa digitala klangen hos Sonos finns inte här. Vi misstänker att mycket beror på den analoga klass AB-förstärkaren, i stället för Sonos klass D.

4 NAD C338 och B&W 685 S2 
NAD- och B&W-kombinationen ger en väldig bra sammanhållning i ljudbilden, men det sprutar inte direkt av engagemang. Torr, nästan neutral och ytterst stram bas med utmärkt definition är ett plus. Men mellanregistret låter för anemiskt och avslappnat för att vi ska bli övertygade. Ljudet kan kännas lite instängt eftersom detaljer inte framträder särskilt bra.

5 Onkyo R-N855 och Klipsch RP-150M 
När vi snurrar igång musiken genom Klipsch och Onkyo låter det inte riktigt som förväntat. Maria Mena har för tunn och ljus röst och det låter precis som om något saknas i mellanregistret. Basen är rik, men inte särskilt precis – det låter mest som om basisten har på sig tumvantar! Dynamiken som vi är vana vid från den här låten finns inte och ljudbilden har en spinkig karaktär. Det låter helt enkelt platt och blodfattigt.

6 Sonos Play: 5 II (x2) 
Andra generationen Play:5 ligger ett bra snäpp över sin föregångare rent ljudmässigt, och som multiroom-högtalare håller den fortfarande stånd. Högtalarnas bästa egenskaper är det klara och rena ljudet som särskilt gynnar återgivningen av röster. Maria Menas röst är klockren i Kiss-covern I Was Made for Loving You och raspandet på bassträngarna och klangen från klockspelet är spröd och tydlig.

7 Pioneer X-HM86D 
Ljudbilden är relativt balanserad och har en varm klang. Men det blir lite färglöst och grått, särskilt i mellanregistret. Kanske är diskanten lite väl avslappnad, ljudet kan uppfattas som mörkt. Musiken biter ifrån sig bra, med godkänd dynamik, när man vrider upp volymen, men basen rullar av snabbt och man får inget riktigt driv i basen även om man får lust att spela lite högre.

Så gjordes testet

  • Tidskriften Ljud & Bilds medarbetare har genomfört testet. De kopplade upp samtliga anläggningar i sitt akustiskt anpassade lyssningsrum och anslöt anläggningarna till ett trådlöst nätverk. Högtalarna ställdes på golvstativ ganska nära bakväggen, på en plats som är typisk för vanliga vardagsrum. 
  • Musiken spelades från strömningstjänster, främst Tidal i de fall produkterna hade stöd för det eftersom det ger nära CD-kvalitet. Musikstilarna var allt från akustiskt och klassiskt till pop. Uppkopplingens och app-styrningens användarvänlighet undersöktes också.
  • I testet har ett bra mellanregister varit avgörande, det är ju trots allt där som nästan alla instrument har merparten av sin energi. 
  • Diskantregistret är också viktigt eftersom det är i övertonerna som musikens atmosfär och luft ligger. För att lyckas så bra som möjligt med detta är det i basregistret som kompromisserna måste göras. Det betyder att testarna hoppar över golvhögtalare och hellre satsar på den kompakta sorten. Stativhögtalare har ofta en mycket renare bas än sina golvstående syskon.
  • Professionella aktörerna fick inför testet frågan om vad de anser är de bästa köpen för runt 10 000 kronor. Anläggningarna i det här testet är resultatet av detta – några av dem kommer från samma märke, andra är hopsatta av komponenter från olika tillverkare. De flesta systemen hittar du hos en och samma återförsäljare, men det finns undantag.
MEST LÄST