Prisvärd espressomaskin bäst i test

God och smakrik – eller som en tunn kopp bryggkaffe. Trots att exakt samma kaffebönor används blir espresson olika bra. Vi har testat sju automatiska kaffemaskiner.

ANNONS
|

En automatisk espressomaskin passar dig som vill kunna göra finkaffe hemma, utan att behöva vara någon expert. Du fyller på vatten, kaffebönor och mjölk och trycker på en knapp för espresso, cappuccino, eller annan kaffedryck.

LÄS OCKSÅ: Bästa och sämsta kaffet längst vägen

Men även en automatisk maskin kräver en hel del fixande. De måste rengöras, fyllas på och justeras, och vissa är svårare att hantera och förstå sig på än andra.

Dessutom ger olika maskiner olika smak, även om exakt samma bönor används.

– Det är flera faktorer som påverkar smaken. Vi vet till exempel inte hur mycket kaffe som används i förhållande till vatten, det kan variera mellan olika maskiner. De kan också ha olika temperatur på vattnet vid bryggningen, och själva bryggprocessen kan se olika ut, säger Linnea Vannesjö, kaffeexpert och tidigare svensk baristamästare.

ANNONS
För att se tabellen i stort format, klicka <a href="http://www.gp.se/polopoly_fs/1.5098291.!tabell_espresso-webb.jpg" id="link-b2d4debd93869ae4657b28f5606f24ff">här</a>.
För att se tabellen i stort format, klicka här.

Melitta tog hem segern

Linnea Vannesjö och Henrik Sandén, kaffeinköpare och tidigare svensk mästare i kaffeprovning, har blindtestat och betygsatt espresso från sju olika maskiner.

Det klart bästa smakbetyget får maskinen från Melitta, som även får toppbetyg för andra parametrar och slutar som överlägsen testvinnare.

– Den lyckas få fram flest smaker, det blir en fyllig kopp med bra koncentration. Precis som man vill ha en espresso, säger Linnea Vannesjö.

Espresson i blindtestet bryggdes enligt maskinernas fabriksinställningar. I smaktestets andra del fick experterna själva finjustera maskinerna och ändra styrka, vattenmängd eller hur grovt bönorna mals - allt för att försöka nå bästa möjliga smakresultat. I vissa fall höjdes då smakbetygen, men inte för alla maskiner.

– Smaken kan bli annorlunda, men inte alltid bättre, säger Henrik Sandén.

Pillig rengöring

Förutom att mala bönor och brygga olika typer av kaffe kan maskinerna också värma och skumma mjölk till cappuccino och andra mjölkdrycker. Här har tillverkarna valt olika metoder. Severin har en helt fristående mjölkvärmare och skummare som aldrig kopplas ihop med espressomaskinen. Den ger inte det bästa skummet, men är lätt att rengöra. De andra mjölkskummarna måste man komma ihåg att plocka isär, diska, och skölja slangarna på efter användning, vilket kan vara lite pilligt.

Allra bäst skum gör maskinen från DeLonghi – tjockt och krämigt. Men eftersom espresson inte blev särskilt bra räcker det bara till en andraplats.

ANNONS

Testvinnaren Melitta fick det näst högsta betyget för mjölkskummaren. Andra maskiner ger tunt och småbubbligt skum eller för varm mjölk. Ur den ena Philipsmaskinen (EP 53565/10) och Gaggias skummare kommer vatten som gör skummet blaskigt.

LÄS OCKSÅ:

Så gjordes testet

Testfakta har på uppdrag av oss testat sju automatiska espressomaskiner avseende smak, hanterbarhet, inställningsmöjligheter och mjölkskummarens kvalitet. Till vår hjälp tog vi två riktiga experter.

• Linnéa Vannesjö – kaffeexpert och tidigare svensk baristamästare.

• Henrik Sandén – kaffeinköpare och tidigare svensk mästare i kaffeprovning.

Smaktest

Vid testet användes samma kaffebönor i alla maskiner (Signature Espresso FTO från Johan & Nyström). Testet utfördes i två delar:

1. Blindtest av en enkel espresso från varje maskin, där testarna inte visste från vilken maskin kaffet kom. Här framställdes espresson enligt maskinernas grundinställning (fabriksinställning).

2. Testarna fick fria händer att justera maskinernas grundinställningar (styrka, vattenmängd, malningsgrad) för att försöka göra en så välsmakande espresso som möjligt.

Smakbetyget är en sammanvägning av de två smaktesterna.

Användarvänlighet

Här bedömdes hur lätt eller svårt det är att använda och förstå maskinerna. I momentet ingick att fylla på bönor, fylla på vatten, starta upp/spola systemet, göra olika sorters kaffe, ställa in styrka/arom, slänga sumpen, ta ut och rengöra bryggsatsen.

Funktioner och inställningsmöjligheter

Här bedömdes maskinernas funktioner och inställningsmöjligheter för olika typer av kaffe och styrkor, koppstorlekar etcetera.

Bedömning av mjölkskummaren

I bedömningen ingick hur lätt eller svår är mjölkskummaren är att hantera, kvalitén på skummet och hur lätt/svår den är att rengöra. Det gjordes även en bedömning av smak och utseende på den färdiga cappuccinon.

Uppstartstid och bryggtid

Vi mätte tiden det tar att starta upp varje maskin (uppvärmning och genomspolning) samt tiden det tar att brygga en kopp espresso. Bryggtiden är ett medelvärde av tre koppar.

Temperatur espresso

Testfakta mätte temperaturen i en kopp espresso direkt efter bryggningen. Temperaturen som anges i tabellen är ett medelvärde av tre mätningar.

ANNONS