Nygårdamust blev både bäst och sämst

Tio sorters julmust i stort test. Nygårda ekologisk blir underkänd. Men varianten från Grebbestad knep andraplatsen.

ANNONS
|

Den skummar. Den är söt. Och den släcker inte törsten. Men ändå är denjulens stora dryck. Den svarta kolsyrade drycken är lika självklar i december som julbordet. Andra läskedrycker är utkonkurrerade juletid och även den som inte brukar dricka läsk till maten gör glatt undantag för musten.

Musten har funnits i några butiker i flera månader. Men nu före advent har varje livsmedelsbutik byggt upp stora berg av olika varianter. Det var inte svårt att hitta tio olika sorter och det var heller inte svårt för Konsumentpanelen att utse en vinnare.

– Det var väldigt lätt att skilja dem åt, säger Hasse Nylén.

ANNONS

Överlägset bäst i test blev Nygårda original som får fem fyrar i betyg.”Lagom söt och smakrik, tydlig doft av jul och nu börjar man längta till julbordet”, var några av de positiva omdömena.

På andra plats placerades sig varianten från Grebbestad.Den får fyra fyrar i betyg och beskrivs av panelen som ”bubblig, julig, smakrik, kryddig och söt”.

– Mina föräldrar fick för länge sedan lära sig av Apotekarnes åkare att lagra julmusten ett till två år. Då blir musten ännu bättre. Det har jag fortsatt med och brukar lagra Grebbestads, berättade Claes Franzén.

Fyra fyrar fick också Apotekarnes variant.

Sedan var det ganska jämnt och många positiva omdömen kring testets tre-fyrars-muster, i poängordning:Ica, Eldorado, Premier och Freeway.Dessa fyra kan man utifrån literpriset kategorisera som lågprisvarianter. Eldorado är testets klart billigaste variant med ett literpris på 3,95 kronor.

Men efter dessa är det ett rejält poänghopp ner till musten på plats åtta,Apotekarnes årsmust. Här har tillverkaren enligt uppgift tillsatt en ”hemlig” ingrediens för att skapa en smakrikare must. Flaskan är festligare och har en kork med grimma. Men smaken splittrade panelen. Några tyckte att den var fantastiskt god, andra ville inte ens godkänna den som julmust.

ANNONS

För varianterna Zeunerts och Nygårda ekologisk julmust var panelen stenhård i sina omdömen. Ingen av dem blev godkänd utan de fick enbart en fyr var och blev därmed underkända.

Zeunerts ägs av Kopparbergs och är ett mikrobryggeri i Sollefteå som har haft olika namn sedan det öppnade i mitten av 1800-talet. Varje år görs julmust och den beskrivs av tillverkaren som en must med en mer vinös och kraftigare ton än många andra must. Och det var väl just detta som inte föll vår panel i smaken.

Testets allra sämsta och dessutom klart dyraste must är Nygårda ekologisk. Priset kan kanske till viss del förklaras av att vi endast hittade musten i 33 centiliters glasflaskor, men literpriset är hela 42,30 kronor.

Enligt producentens hemsida finns toner av vanilj och enbär i musten. Men det hade inte någon i panelen uppfattat. I flera av protokollen skrevs ord som ””riktigt dålig, sur, julen saknas, söt banansmak”. Spridda kommentarer från deltagarna när de lämnat in sina protokoll var: ”Nummer fem luktar sprit. Jag tänker på glögg när jag smakar den. Den doftar något helt annat än julmust”. I glaset märkt med femman fanns Nygårdas ekologiska.

Fakta: Om testet

  • Vi köpte tio sorters julmust i vanliga livsmedelsbutiker. Musten serverades kyld i numrerade muggar. Musten hälldes försiktigt upp kort tid före testet så att kolsyran skulle bevaras.
  • Halva panelen började provsmaka musten från muggarna med de låga numren, den andra halvan musten med de höga numren.
  • Till testet serverades kranvatten och smörgåsrån.
  • Kommentarerna är hämtade ur testdeltagarnas protokoll.

Fakta: Julmust

  • Enligt Sveriges bryggerier är julmust julens största dryck och vi dricker mer än 35 miljoner liter julmust under högtiden. Must dricks även under påsken och andra tider på året, men i mindre kvantiteter. Totalt tillverkas under ett år cirka 50 miljoner liter must.
  • I slutet av 1800-talet utvecklades ett recept på mustextrakt som blev grunden till julmust. Det började tillverkas 1919 som ett alkoholfritt alternativ till julöl.
  • Varje recept sägs vara hemligt, men i mustextrakt ingår malt, humle, kryddor, aromer och örter. Julmust kan lagras.
ANNONS