Här är den godaste julskinkan

Ekologiskt i topp när vi smakar tio färdigkokta julskinkor. Både första- och andraplatsen kneps av ekoskinka och var tydliga favoriter.

ANNONS
|

Julskinka är för många ett måste på julbordet – på vörtbröd, med senap eller med kokt potatis. I jultider finns det skinka att köpa i alla möjliga varianter, från i princip orörd till både kokt och griljerad. Vi har smakat och betygsatt tio olika färdigkokta julskinkor, utan griljering och tillbehör.

– Det var en stor skillnad i smaken på den som var sämst och den jag tyckte bäst om. Några var lite torra, jag vill att skinkan ska vara saftig och ha bra sälta. En av dem smakar som riktig julskinka ska, säger Caroline Hammer, som gav skinkan märkt nummer sex högsta betyg.

ANNONS

Sexan är Garants ekologiska skinka från Willys, som efter testet står som solklar vinnare.Fem fyraroch kommentarer som ”fin skiva, försvinner snabbt i munnen, jättegod och saftig”.

Köper sällan färdigkokt

Björn Wiman berättar att hansällan köper färdigkokt skinka, utan föredrar att koka den själv. Men skinka nummer sex fick bra betyg och kommentaren ”lite nötig doft, avviker från de övriga”.

Även andraplatsen kneps av en av testets tre ekologiska skinkor, Lidls variant från Svea lantkött, som fickfyra fyrar. Med en utmärkt balanserad sälta och en smak som påminner om jul, blev skinkan Roland Löfblads favorit.

– Några hade lite tråkiga bismaker, men de flesta var trevliga. En annan grej är fettkappan, vissa vill ha den och andra tar bort och kastar den, det är också en personlig grej, säger han.

Tre fyrartilldelades julskinkan gjord på rapsgris från Scan och skinkan från Nybergs deli, som var testets billigaste skinka med ett kilopris på 39 kronor. Även den dyraste skinkan i testet, 219 kronor kilot, från Icas egna märke I love eco fick tre fyrar. På sjätte plats, också med tre fyrar, kom Allmans skinka som fick höga betyg av Stefan Swenson. God smak, fint marmorerad skiva och lagom fast i konsistensen blev hans utlåtande.

– Jag äter skinka jämt och ständigt, inte bara på julen, det är ganska gott. Men man kanske inte lagar det på det här viset, säger han efter att ha lagt ned både penna och bestick efter testet.

ANNONS

En skinka underkänd

Tre skinkor fick betygettvå fyrar, och placerar sig därmed på sjunde, åttonde och nionde plats. I poängordning: Garant, Hälsingestintans gårdsmärkta och Coops egna märke Xtra. De tre skinkorna fick alla samma betyg av Ing-Marie Svedjenäs, en tvåa, som i sitt protokoll om den ena skrev ”lite seg”, den andra ”lite torr” och den tredje ”ser oaptitlig ut”.

– Formen var olika på alla. En del var platta och andra var fina och runda, som de ska vara, säger hon.

På sista plats, med baraen fyrvilket ger den betyget underkänd, hamnade julskinkan från Brödernas, med kommentarer som ”smakar krydda, väldigt salt, lite som gummi och ingen julskinka”.

Ofta stora

Julskinkorna som finns att köpai butik är ofta stora, runt tre kilo, och det är inte säkert att man äter upp hela under julhelgen. Kasta inte resterna, utan använd dem i maten i mellandagarna. När man tröttnat på julmat är det riktigt gott att göra en pasta med ost- och skinksås eller en god skinkpaj med broccoli. Har du tröttnat på skinkan helt kan du skiva eller tärna det som finns kvar och frysa in till lite senare.

Fakta: Så gjordes testet

  • Vi köpte tio färdigkokta skinkor i välkända matbutiker.
  • Alla skinkor har ursprungsland Sverige.
  • Vi skivade skinkan med skärmaskin och serverade den på numrerade tallrikar, tillsammans med vatten och smörgåsrån.
  • Hälften av deltagarna fick börja smaka skinkorna med de låga numren och hälften de höga. De visste inte vilka fabrikat de testade.
  • Kommentarerna är hämtade från deltagarnas protokoll.
  • Skinkorna är köpta i slutet av vecka 49 och priserna är de vi betalade då. Skinkorna kan finnas till andra priser i andra butiker. Kötthalt och andel spad under varje produkt är tillverkarens uppgifter.

Fakta: Tillsatser

  • Alla skinkor i testet innehåller tillsatsen E250, och förutom den från Brödernas, innehåller alla också E301.
  • Skinkorna från Garant, Hälsingestintan och Nybergs deli innehöll även E331.
  • Nybergs deli var skinkan som hade flest E-ämnen och innehöll, som skinkan från Allmans, även E451.

Fakta: Så gör du en traditionell griljering

2 msk senap

1 st ägg

1⁄2 dl ströbröd

Hela kryddnejlikor

1/2 dl socker (valfritt)

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Blanda ägg, socker och senap. Ingredienserna bör vara rumstempererade för bästa resultat. Pensla blandningen på skinkan.
  • Strö över ströbrödet. Stick om du vill in hela kryddnejlikor i skinkan. Få saker doftar så juligt som just kryddnejlika.
  • Griljera skinkan i 10–15 minuter tills den fått fin färg.
  • Låt skinkan svalna så fort som möjligt.

Källa: Scan.se

ANNONS