Solceller hett just nu

I Halland är vi 
bra på solenergi, och framför allt är det många som satsar på solceller. Pernilla Widstam, energi- och klimatrådgivare 
i Halmstads kommun, reder 
ut begreppen.

ANNONS
|

Intresset för solceller kan mätas i ”installerad effekt solceller per invånare”.

– Där ligger vi på 44 watt per person i Halland, att jämföra med 14 W för riket i stort. Men i Tyskland ligger samma siffra på 494 W – och de har i princip samma solinstrålning som vi, säger Pernilla Widstam.

Många tror att solceller bara är ett alternativ för den som har ett tak som vetter direkt mot söder. Så är det inte.

– Nej, det funkar fint även med väster och öster. Men när man installerar solceller bör man ta hänsyn till skorstenar och takkupor. De skuggar ju, precis som träd.

ANNONS

Många väljer att värma upp sin bostad med exempelvis fjärrvärme, för att få hushållselen via solceller. För en normalvilla, som förbrukar cirka 5 000 
kilowattimmar per år, behöver du en anläggning på 30 kvadratmeter.

– Det innebär en investering på cirka 100 000 kronor, men i dagsläget kan du få ett statsbidrag på 20 procent av 
totalkostnaden, inklusive arbete, förklarar Pernilla Widstam.

Dock dröjer det ett antal år innan du kan räkna hem investeringen, men trots det ökar intresset.

– Fler och fler vill göra en insats för miljön, och solenergi är i högsta grad en förnyelsebar energikälla. Och solcellerna är i princip underhållsfria och har 
en livslängd på 30 år – eller mer, säger 
Pernilla Widstam och fortsätter:

– Det händer mycket i branschen, bland annat finns det numera takpannor med inbyggda solceller. De är lite dyrare, men ger ett mer estetiskt intryck.

De allra flesta som installerar solceller ansluter sig till elnätet, för att sedan handla på marknaden enligt principen om att sälja vid överskott (= på dagen och sommaren) och köpa vid underskott (= på kvällen och vintern).

– Det kan låta krångligt, men sker helt automatiskt.

Det finns också ”slutna” system, men då handlar det oftast om mindre sommarbostäder.

ANNONS

– Då lagrar du dagens solenergi i batterier och förbrukar elen på kvällen. Men för att få det att fungera måste du ha en ganska låg förbrukning.

Som energi- och klimatrådgivare hjälper Pernilla Widstam till att räkna på hur en installation av solenergi kan se ut, och väger in faktorer som investerings- och arbetskostnader, bidrag, energianvändning, etc.

– De mer exakta beräkningarna gör det företag du väljer att anlita. Dock finns en del osäkra variabler, såsom elpriset. Med ett nätanslutet system ska du ju köpa och sälja el på den kommersiella marknaden.

Pernilla Widstam tror på solcellerna, trots att de bara står för 0,1 procent av vår totala elanvändning.

– Här finns en stor potential – en timmes solinstrålning mot jordytan motsvarar den energi mänskligheten förbrukar under ett helt år. Och du kan också använda solcellerna för transporter; en anläggning på 20 kvadratmeter räcker för att producera den el som en elbil behöver för att köra 1 500 mil per år.

ANNONS