Jojje Jönssons snigelsäkra salladstorn

”To de?” säger brevbäraren Dag-Otto och ser alldeles otroligt korkad ut. Då är skådespelaren bakom figuren smartare. Jojje Jönsson har byggt ett salladstorn, som varenda snigel i Halland går bet på.

ANNONS
|

Det kacklar i buskarna runt den gamla kvarnen i fiskeläget Glommen, strax norr om Falkenberg. Egna ägg på frukostbordet är livskvalitet för familjen Jönsson.

Lika självklart som Dolores, Gun-Britt och tuppen Benny Brun pickar fritt i den stora trädgården, är det för Jojje och hans hustru Matilda att odla till husbehov.

– Inget är väl som färskpotatis man går ut och gräver upp i landet? Löken gör Matilda flätor av och hänger till tork. Den räcker hela året. Sen har vi mycket bär: svarta och röda vinbär, krusbär, hallon, björnbär, havtorn, körsbär, plommon, smultron, amerikanska blåbär…

Jojje visar stolt runt bland de dignande buskarna och träden. Stryker med handen över en fläderbuske, där blommorna plockats till saft, och visar odlingslådorna där saftiga squash krumbuktar sig bland spenatbladen.

ANNONS

Han har bott i den ombyggda kvarnen med utsikt över strandängarna i över 30 år, numera med hustrun Matilda. Tillsammans har de två små barn – och ett stort odlingsintresse.

Matilda har rötterna i Polen och stoppar gärna bondbönor i grytorna. Av rabarbern gör hon ”compote”, en läskande dryck att servera iskall när solen steker över strandängarna vid Kattegatt. Kål och tomater är andra favoritväxter, Matilda har varit med i Tomatklubben länge och följer olika odlingsbloggar och -grupper på nätet.

Jojje har ärvt intresset från sin far och mor – precis som stånden med välväxta rabarber i trädgårdslandet. I växthuset mognar gurka, tomater och chili.

– Jag köper en kraftig blandning av torv, hönsgödsel och sand att jordförbättra med. Och så kör jag aldrig till tippen för att slänga löv och kvistar. Allt sådant slänger jag in under buskarna för att ta tillvara näringen, förklarar Jojje odlingsframgångarna.

Men sniglarna har varit ett stort problem i den lummiga trädgården. Idog plockning hjälper inte mycket när skadegörarna väller in från åkrarna.

– Här är sådana mängder. De är miljoner, suckar Jojje.

Så när Matilda läste i en tidning om ett salladstorn att odla snigelfritt i bestämde han sig för att konstruera ett åt henne. Nu växer plocksallad och romansallad tillsammans med bladpersilja och en krusbladig variant i den egenhändigt uttänkta konstruktionen.

ANNONS

Om det fungerar?

Ja. Nu kan Jojje lugnt åka in till friluftsteatern på Vallarna i Falkenberg på eftermiddagen för att spela ännu en föreställning. (I år blir det dock inte som Dag-Otto utan som Fabian Bom.) När han kommer hem frampå nattkröken kommer hans sallad att vara lika otuggad som när han lämnade sin älskade trädgård.

– Vi har inte ens behövt sätta upp andra skydd på lådorna i salladstornet, som spetsduk eller koppartråd. Det har faktiskt klarat sig! säger Jojje.

Fakta: Så gjorde Jojje

  • Tornet är fyra våningar högt och byggt av återvunnet material.
  • Varje låda har en botten av brädor, där Jojje har borrat ett antal hål för vattenavrinning.
  • Lådornas väggar lutar lätt utåt upptill. De är snickrade av fyra lika långa brädbitar, som på insidan fodrats med markduk för att skydda träet.
  • Eftersom salladen inte kräver lika mycket gödsel som många andra grönsaker odlar Jojje direkt i P-jord i tornet. (De stora odlingslådorna i övriga trädgården får även ett lager svingödsel i botten.)
  • Tornet står på fyra stadiga ben. På marken runt ”fötterna” har Jojje strött järnsulfat för att sniglarna inte ska börja klättra.
ANNONS