Trump och SD är samhällets fiender

Oavsett vem som vinner visar det amerikanska presidentvalet på en utmaning som även Sverige står inför: populismen.

ANNONS
|

"Vad tycker du om valet?"

Frågan överraskar mig, trots att jag befinner mig i USA.

"Det är dramatiskt", svarar jag kort.

Framför mig sitter en passpolis och ställer frågor till mig för att bedöma om jag ska få komma in i landet. Jag har precis landat på flygplatsen i Los Angeles med bara några dagar kvar till det amerikanska presidentvalet.

Jag svarar på passpolisens frågor, jag är på semesterresa, arbetar som journalist och skriver om politik. Men frågan om vad jag tycker om valet lär inte ingå i frågemanualen så jag undrar vad han själv tycker.

ANNONS

"Det finns mycket korruption", svarar polisen och hälsar mig sedan välkommen till USA.

Det korta replikskiftet säger något om det kanske mest omskrivna presidentvalet någonsin. Omvärldens blickar är riktade mot USA och tanken på att Donald Trump kan bli ledare och överbefälhavare för världens mäktigaste land är på många sätt skrämmande med tanke på alla hans uttalanden och djupt osympatiska personlighet.

Å andra sidan finns det många i USA som inte har tilltro till staten eller till politiker i allmänhet. Detta drabbar inte minst Hillary Clinton.

Vem passpolisen lägger sin röst på vet jag inte, om han nu röstar, men hans inställning att korruptionen är utbredd är talande och pekar på en misstro till samhället i stort. Det är i en sådan mylla som populismen med sina enkla lösningar har lättare att få fäste.

I USA:s andra största stad och landets centrum för nöjesindustrin, Los Angeles, är det svårt att förstå att valet närmar sig, det syns verkligen inte. Det är som att det finns så mycket annat att tänka på här, den vardagliga pulsen.

Öppnar man däremot en tidning eller slår på tv:n tar valet mycket stor plats. Detta presidentval är troligen det mest medialiserade någonsin.

ANNONS

Men tyvärr har inte sakpolitiken stått i centrum under valkampanjen utan de två kandidaterna, Hillary Clinton och framför allt Donald Trump. Två politiker som på olika sätt är impopulära bland många.

För Clintons del handlar det om att hon företräder etablissemanget, en politikerelit av dem som upplever att USA inte har utvecklats i rätt riktning de senaste åren.

Fastighetsmagnaten Donald Trump är däremot helt ny på den politiska scenen men har med hårda utfall och upprepade lögner retat upp olika väljargrupper i USA, inte minst kvinnor.

På onsdagsmorgonen kommer USA att vakna upp till en ny verklighet. Antingen har landet valt fram sin första kvinnliga president eller så har landet fått en tvättäkta populist som ny ledare. Det är inget tvivel om vem som är att föredra.

Men oavsett vem som vinner så kvarstår utmaningarna för USA där framför allt en högerpopulistisk retorik växer sig starkare.

Det finns mycket som skiljer Sverige från USA men i just detta finns en klar likhet. Trump och Sverigedemokraterna är samma andas barn och spelar på människors rädsla och ställa grupper emot varandra för att mobilisera sina egna väljare.

Detta måste till varje pris bemötas. Annars finns risken samhällets viktigaste resurs, tilliten mellan människor, långsamt utarmas.

ANNONS
ANNONS