Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

EU-minister Ann Linde hemlighåller sanningen.
EU-minister Ann Linde hemlighåller sanningen.

Så in i Norden dålig stämning

Har man något att dölja vill man gärna inte säga sanningen.

Så kan man tolka EU-ministern Ann Lindes svar när hon fick frågan hur Sverige röstade i måndagens omröstning om vart EU:s läkemedelsmyndighet ska flytta.

”Det tänker jag inte säga för det var hemliga röstningar i alla omgångar”, sa hon enligt TT.

Det var på måndagen som EU:s medlemsländer skulle besluta var läkemedelsmyndigheten ska flytta efter att Storbritannien lämnar unionen. Intresset var stort då mer än 900 jobb stod på spel.

För svensk del lyftes Stockholm fram och Danmark ville att EU-myndigheten skulle flytta till Köpenhamn. Det är inte konstigt att varje land kämpar för sitt alternativ. Men tyvärr fanns det ingen gemensam nordisk plan på hur man skulle stötta varandra.

Stockholm föll bort redan i första omgången, medan Köpenhamn gick vidare. Men där tog det stopp för den danska huvudstaden. Och Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen var rejält besviken och arg på Sverige, som enligt uppgifter i danska medier inte lade sin röst på Köpenhamn.
”Svenskarna sviker på riktigt många områden i dag”, sade Samuelson enligt TT.

Det finns mycket som pekar på att Köpenhamn hade varit det bästa nordiska alternativet med tanke på regionens styrka inom det som kallas för ”life science”. I stället var det Milano och Amsterdam som gick vidare till slutomgången och där den nederländska staden med lottens hjälp gick segrande ur striden.

Sverige och Danmark är i EU-sammanhang för små för att på egen hand driva sina hjärtefrågor. Då krävs det samarbete över de nordiska gränserna.

Allt tyder på att den svenska regeringen inte tänkt längre än Sverige är långt. Se, det finns en granne på andra sidan Öresund som vi faktiskt kan samarbeta med. Detta är väl känt i Skåne och i södra Sverige. Men i Stockholm tycks den sanningen vara svår att smälta.

MEST LÄST