Omfattande grävjobb på Laholmsvägen ledde till att företagarn Li Månljus tvingades stänga sin kemtvätt.
Omfattande grävjobb på Laholmsvägen ledde till att företagarn Li Månljus tvingades stänga sin kemtvätt.

Mycket står på spel när företagare särbehandlas

Alla ska behandlas lika av en kommun. Tyvärr tycks Halmstads kommun inte leva upp till den principen.

ANNONS
|

En kommun måste följa den så kallade likabehandlingsprincipen som helt enkelt innebär alla kommuninvånare ska behandlas lika. Annorlunda uttryckt får en kommun inte lov att gynna en enskild näringsidkare.

Därför är det mycket märkligt att Halmstads kommun ersätter hyran för fastighetsägaren Jana Fastigheter under tiden som kommunen gräver på Laholmsvägen medan företaget som hyrde lokalen, Tvätt för alla, inte fick någon ersättning och därmed tvingades stänga i december förra året.

Fastighetsägaren får alltså ersättning men inte kemtvätten. Inte nog med att kommunen tycks frångå den viktiga likabehandlingsprincipen så läggs nu över 200 000 kronor av skattepengar på en lokal som ska användas som förråd. Är det verkligen att förvalta de gemensamma resurserna på bästa sätt?

ANNONS

Som Hallandsposten rapporterade i förra veckan (3/2, 4/2) så valde företagaren Li Månljus att stänga sin kemtvätt i slutet av förra året efter att det stora grävarbetet på Laholmsvägen medfört att kunderna uteblev.

Förvisso försökte kommunen hjälpa till med en provisorisk väg, men kundtappet blev för stort.

Parallellt med att Li Månljus kämpade för att få hjälp och ersättning tecknade kommunen ett hyreskontrakt med fastighetsägaren om de tomma lokalerna. Samma pengar kunde med andra ord ha räddat kemtvätten och flera arbetstillfällen.

”Det värsta är att jag genom mina skattepengar indirekt får fortsätta att betala för lokalen”, konstaterar Li Månljus i Hallandsposten (4/2).

När kommunens tjänstemän inte tycks agera korrekt enligt gällande regler måste politikerna gripa in och ta sitt ansvar.

Givetvis måste en kommun kunna genomföra stora infrastruktursatsningar som kan innebära att enskilda företagare kommer i kläm utan att de ersätts. Men då är det viktigt att alla behandlas lika.

I fallet med kemtvätten som tvingades stänga tycks kommunen har handlat fel. Vad säger de ansvariga politikerna om det?

Det är ingen liten fråga. Bilden av hur Halmstad behandlar kommunens företag står på spel. Företag som upplever att de inte blir rättvist behandlade av en kommun lär flytta sin verksamhet någon annanstans.

ANNONS
ANNONS