Anna Kinberg Batras nya linje att öppna upp för samarbete med Sverigedemokraterna är inte bra för Sverige.
Anna Kinberg Batras nya linje att öppna upp för samarbete med Sverigedemokraterna är inte bra för Sverige.

Moderaterna leker med elden

Svensk inrikespolitik har skakats om rejält den senaste tiden.

ANNONS
|

Detta efter att moderatledaren Anna Kinberg Batra öppnat för att fälla regeringen med stöd av Sverigedemokraterna. Det framkom i en debattartikel som publicerades i Aftonbladet i förra veckan (19/1).

Efter denna totala omsvängning från Kinberg Batra har det varit hela havet stormar inom Alliansen. Ingen av Moderaternas alliansvänner har ställt sig bakom den nya linjen att börja förhandla med SD. Men det har också varit oklart vad Anna Kinberg Batra egentligen menar då hon svävat på svaret i de intervjuer som gjorts.

Går man tillbaka till källan, den ursprungliga debattartikeln, tecknar moderatledaren en dyster bild av utvecklingen.

"Sverige står inför omfattande samhällsproblem. När motsvarande uppemot en miljon människor lever på bidrag i stället för av arbete, när tusentals unga lämnar grundskolan utan godkända betyg, när kriminella gäng tagit över hela områden – då är vårt land på väg åt fel håll", skriver Anna Kinberg Batra.

ANNONS

Hennes utgångspunkt är förståelig, det behövs verkligen reformer för att föra Sverige framåt. Men när Kinberg Batra i SVT:s ”Agenda” uppmanas precisera vad ett samarbete med SD kan innebära tar hon upp bullerregler och trafikfrågor och säger att om det inom dessa områden finns samstämmiga förslag så ska inte Alliansen avstå från att försöka få igenom sina förslag.

Vi tar det igen, buller och trafikfrågor. Det är alltså de mest konkreta förslag som moderatledaren har för att ta itu med Sveriges utmaningar.

Det kan finnas något avväpnade i att behandla Sverigedemokraterna som vilket parti som helst. De är ju ändå invalda i Sveriges riksdag. Problemet är bara att de partier som gör sig beroende av SD lär förr eller senare få betala ett högt pris. Ett samarbete med SD kommer att kräva eftergifter, och då blir det utifrån populistiska förutsättningar.

Att Sverigedemokraterna så tydligt hamnar i centrum är också märkligt med tanke på att partiet fick drygt 13 procent av rösterna i det senaste riksdagsvalet. En betydande majoritet av Sveriges befolkning har röstat på ett annat parti än SD.

Men den främsta invändningen mot att samarbeta med Sverigedemokraterna är att partiet i grunden har en antidemokratisk värdegrund och gör skillnad mellan "vi och dom".

ANNONS

De som hyllat Moderaternas nya linje menar att detta ären nödvändig anpassning till det parlamentariska läget i riksdagen där SD är det tredje största partiet.

Men det är inte en anpassning till verkligheten som svensk politik behöver, det är en riktning. Att som politiker hela tiden hänvisa till verkligheten är att ge upp sitt eget handlingsutrymme. Det saknas helt enkelt visioner i svensk politik.

Om Alliansen skulle överleva till nästa val, vilket i dag ter sig tämligen osannolikt, finns det andra vägar än att driva S längre vänsterut och att öppna dörren mot SD. Inled samtal över blockgränsen, och då specifikt med Socialdemokraterna. Det finns många beröringspunkter i mittfåran i svensk politik.

Dagens hårda polarisering mellan höger och vänster gör ingen gott, särskilt inte Sverige. Istället lekerModeraterna med elden när partiet nu bjuder in SD i stugvärmen. Det bådar inte gott för framtiden.

ANNONS