Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Särskiljande. Partiledare som gör skillnad på folk och folk.
Särskiljande. Partiledare som gör skillnad på folk och folk.

Lyft blicken mot framtiden – och glöm historien

SD ska framför allt kritiseras för sin politiska ideologi.

Sluta med flaskvatten på de politiska mötena. Det miljövänliga förslaget borde välkomnas av alla. Nej, så blev det inte. Anledningen: Det var Sverigedemokraterna som kom med förslaget.

Detta hände i Region Skåne 2008 då SD lade en motion om att avskaffa flaskvatten. Ändå försvann snart flaskorna eftersom den politiska majoriteten lade fram samma förslag. Det var alltså inget fel på förslaget i sig utan det hade fel avsändare.

”Att sluta sig till om något är sant eller osant, bra eller dåligt, utifrån vem som har påstått det kallas ’det genetiska felslutet’ ”. Det skriver idéhistorikern och författaren Birgitta Forsman i ett äldre blogginlägg på tidskriften Forskning och Framsteg (2/11-10).

Inom politikens värld har det hänt mycket sedan 2008. Ändå är historien om flaskvattnet värd att påminnas om när det gäller hur Sverigedemokraterna och deras politik ska bemötas.

Ett ofta återkommande argument om SD är att partiet har nazistiska rötter, vilket också är sant. Frågan är bara vad det betyder i dag, och framför allt, vad innebär det för framtiden. Det är just detta som väljarna ofta är intresserade av när de lägger sin röst. Att kritisera politiska motståndare med deras partis historia kan vara relevant i vissa lägen men är ofta ett tecken på politisk lathet.

I veckan kallade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till en ”särskild presskonferens” med undermeningen att han hade något viktigt att berätta. Väl på plats fick journalisterna veta att den moderate riksdagsledamoten Patrick Reslow hoppar av sitt parti för att bli medlem i Sverigedemokraterna. Att en relativt okänd moderat blir sverigedemokrat borde egentligen inte bli en stor nyhet men den måste ses i ett större perspektiv, Moderaternas närmande till SD.

När Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tidigare i år öppnade upp för att samarbeta med Sverigedemokraterna handlade det om uppgörelser i mindre politiska frågor men det var inte så det uppfattades av väljarna.

Istället undrar nu många hur Moderaterna ser på ett större samarbete med SD. Där har Kinberg Batra inte gett ett tydligt besked om framtiden. Denna otydlighet är svår för väljarna att förhålla sig till, vilket kan vara en starkt bidragande orsak till att M faller kraftigt i de opinionsundersökningar som har gjorts den senaste tiden.

Väljarnas dom kan alltså bli mycket hård. Men den kanske viktigaste lärdomen ligger i att Sverigedemokraterna inte bör normaliseras eftersom partiet gör skillnad på folk och folk.

För att knyta an till historien om flaskvattnet så gör Sverigedemokraterna sig också skyldiga till ”genetiska felslut” genom att återkommande misstänkliggöra invandrare med att de antingen är mindre värda eller orsakar mer problem än andra medborgare.

Här kommer ett enkelt råd för att undvika genetiska felslut. Fråga inte en person – eller ett parti – var den kommer ifrån utan vart hen är på väg. Det förflutna kan vi inte förändra men väl vår gemensamma framtid. Det är detta politiken bör handlar om.

Jag önskar också att Alliansens partier fokuserar på just framtiden, för det saknas inte utmaningar i Sverige.

MEST LÄST