Kvällen då USA håller andan

Ja, jag vet att begreppet ”världen håller andan” har använts till leda. Men natten mellan måndag och tisdag, svensk tid, kommer åtminstone USA att göra just det.

ANNONS
|

Då möts Hillary Clinton och Donald Trump för första gången i direktsänd tv-debatt, och intresset väntas bli rekordstort. En färsk mätning visar att tre av fyra röstberättigade tänker se debatten, vilket skulle innebära omkring 100 miljoner tittare. Det är 20 miljoner fler än det gällande rekordet från 1980, då Ronald Reagan och Jimmy Carter stred om Vita huset.

Debatten är nästa kapitel i historien om det mest omvälvande politiska år som USA upplevt på en mansålder. Hos Demokraterna var partiets obestridda drottning snubblande nära att falla mot en 74-årig socialist som gick med i partiet förra året. På den republikanska sidan har Donald Trump sopat undan 16 interna konkurrenter, och en mängd traditionellt republikanska ståndpunkter, på rent jävlar anamma. Och nu möts de till sist, de två mest välkända och ogillade presidentkandidaterna någonsin.

ANNONS

Debatten sker dessutom i ett läge när opinionen ser allt jämnare ut. Sommaren var i stort sett Clintons, tack vare ett framgångsrikt konvent och en Trump som begick det ena grova misstaget efter det andra. Men för några veckor sedan tog turerna kring Clintons privata mailserver och den misstänkta korruptionen kring Clinton-fonden fart på nytt. Samtidigt bytte Trump ut sin kampanjledning och började uppträda något mer disciplinerat. Och när Clinton kollapsade i samband med den symboltunga femtonårsdagen av 11 september-attackerna dalade hennes siffror kraftigt.

Hon anses fortfarande ha övertaget, men Trumps ställning har stärkts. Dels i opinionen, dels även ekonomiskt. Den tidigare nästan barskrapade Trump-kampanjen har på några månader lyckats samla in 100 miljoner dollar. De här pengarna kommer främst från många små bidragsgivare, alltså sådana som donerat max 200 dollar. Det är klart mer än någon tidigare republikansk kandidat, om än väsentligt mindre än vad Clinton och Barack Obama dragit in.

Ett annat problem för Hillary Clinton är att alla förväntningar vilar på henne. Hon är så erfarenhetsmässigt överlägsen att hon inte kommer koras till segrare med mindre än att Trump kryper ner från scenen. Och omvänt, om Trump inte blir fullkomligt tillintetgjord så kommer det räknas som en triumf för honom. Politiska tv-debatter handlar inte om var ribban ligger, utan om huruvida man lyckas komma över den. Båda kandidaterna vet hur mycket som står på spel, och kommer garanterat att kämpa som gladiatorer från första replikväxlingen.

ANNONS

Därför kommer jag gå upp mitt i natten för att titta. Jag kommer till och med att missa prestigemötet i NFL mellan mina älskade Atlanta Falcons och ärkerivalen New Orleans Saints, som utspelas samtidigt. Jag gör det för att den här debatten redan är historisk, och för att den kan få en enorm påverkan på USA:s framtida utveckling och inriktning.

Det här är slutstriden. Världen håller andan.

Johan Ingerö, USA-kännare vid tankesmedjan Timbro

ANNONS