Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdltc0d0c4c-nh
SD-glädje. Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen njuter av politisk oreda.

Det går inte att lita på SD

Under ett dygn höll landet andan. Det var det som de allra flesta ogillar, regeringskris. Men Sverigedemokraterna njöt i fulla drag.

Som tidigare kommenterats på ledarsidan de senaste dagarna väckte den samlade Alliansen frågan om misstroendeförklaring av tre statsråd i efterdyningarna av Transportstyrelsens administrativa säkerhetsbrister. Eller den så kallade it-skandalen. Och i torsdags blev det regeringsombildning. Många, även borgerliga väljare verkar ha dragit en lättnadens suck, men inte SD:s väljare.

Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson fick agera kommentator till uppståndelsen. Och i vanlig ordning är partiledaren beredd att försätta svensk politik i oreda. Så länge partiet kan tjäna på det. Innan Löfven annonserat sin nya regering fick Åkesson frågan hur SD ser på en eventuell upplöst regering eller extra val. Åkesson var positiv.

– Om man tittar på var opinionsläget ligger idag så ser det väldigt gynnsamt ut, sa han till Dagens Industri i onsdags. Med ett extra val eller en ny talmansrunda hade Alliansen tvingats ta ställning till eventuella SD-samarbeten för att kunna ta plats som ny regering. Åkesson och SD-ledningen försöker inte bara dra nytta av krisen, de njuter som mest när det krisar i regering och borgerlig opposition.

Men det är som SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutsson sa i går när han kommenterade SVT/Novus väljarundersökning: Folk gillar inte politiska kriser.

Och visst är det så. De allra flesta svenskar är införstådda med allvaret och komplexiteten gällande ansvaret för it-skandalen. De vill däremot inte ha ett politiskt spektakel eller extra val och regeringsavgångar. Särskilt inte ett år före ett ordinarie val. För det är nu vi försöker bilda oss en uppfattning om vilken typ av politik som vi kan förvänta oss av våra demokratiska representanter. Fokus borde ligga på skatter, miljö, välfärd och om hur en tryggare och friare värld uppnås. Det förminskar inte allvaret i varken it-skandalen eller ansvaret över den. Det råder inget motsatsförhållande här.

SD livnär sig på oordning. Partiet och dess väljarkår är övertygade om att Sverige är nära ett mäktigt sammanbrott och på väg i helt fel riktning. Och de upplever att Åkesson är den som kan dra i handbromsen.

Mycket kan bli bättre i Sverige. Vi saknar sjuksköterskor inom vården, lärare i skolan och socialsekreterare i socialtjänsten. Offentliga kostnader och kommunala skatter ökar. Men SD varken har eller är lösningen på några samhällsproblem. Dessutom är det inte så illa som det kan verka när man läser dagstidning eller för den delen denna ledarsida. Bland annat gick Statistiska Centralbyrån igår ut med siffror över att BNP ökat, och i torsdags visade de att antalet och andelen sysselsatta ökat.

Att söka stöd eller göra sig beroende av SD är inte som att göra detsamma med något annat parti. De är inte ett parti som har för avsikt att vara ansvarsfullt. Ge Sverigedemokraterna lillfingret och de tar hela handen. Partiet går helt enkelt inte att lita på.

MEST LÄST