Leksaksnallen är en pålitlig tröst när tilliten sviiktar.
Leksaksnallen är en pålitlig tröst när tilliten sviiktar.

Vem i världen kan en lita på?

När tilliten får sig en knäck blir vi vilsna människor. Då blir vi lätta byten för allsköns frälsning oavsett om det handlar om en tro, lockelsen om evigt liv med hjälp av särskild kost eller motion eller en annan politisk ordning.

ANNONS
|

Vi behöver alla någon, eller något, att hålla i handen genom livet. Det kan vara mamma, pappa eller någon annan nära vuxen. Det kan vara en kramgo nalle eller en påhittad figur som Alfons Åbergs Mållgan.

Statsminister Stefan Löfven (S) har i veckan i en intervju i Dagens Nyheter uttalat sig om människors oro. Han medger att de etablerade politiska partierna har misslyckats med att fånga människors oro. Enligt honom är det förklaringen till att nationalistiska och populistiska partier vinner framgångar. Nu senast hände det i presidentvalet i USA med Donald Trumps seger. Inför valet i Frankrike är bävan stor att Front National går framåt med Marine Le Pen i spetsen.

ANNONS

Nu är det skillnad på tillit och oro, så jag backar tillbaka till det här med att kunna lita på varandra. Vice regiondirektören Jörgen Preuss talade om det här för en tid sedan vid Region Hallands temadag "Tillväxt och välfärd 2016 - Hallands utmaningar och möjligheter". Han hänvisade till intressanta fakta som finns inbäddade i studien Folkhälsan i Halland från 2014. Enligt den kan inte var fjärde person oavsett kön lita på andra människor. Här skiljer sig inte Halland från resten av landet. I åldersgruppen 18-29 år är det fler som brister i tillit jämfört med äldre. Över tid har bristen på tillit ökat. 2004 tyckte 31 procent i samma åldersgrupp att de inte kan lita på andra och tio år senare hade bristen på tillit ökat till 38 procent.

Jörgen Preuss funderade på om orsakerna kan vara att ekonomiska klyftor och segregation skapar ett "vi och dom-samhälle", med bristande tilltro. Såväl civilsamhället som det offentliga på lokal nivå har betydelse. Rättvis och likvärdig behandling från den "lokala byråkratin", som han kallade poliser, socialsekreterare, rektorer, tjänstemän på arbetsförmedlingen och försäkringskassan, påverkar oss.

Om vi förflyttar oss från den omedelbara närheten till vår tids stora möjligheter att ta del av ett allt större informationsflöde blir tilliten satt på prov. Det visar inte minst spridningen av virala nyheter från detjust omtalade presidentvalet. "Påven Franciskus överraskar, föredrar Donald Trump" var ett sådant påhitt liksom "nyheten" att "Wikileaks bekräftar att Hillary sålde vapen till ISIS".

ANNONS

Om du inte har läst om det här i tidningarna beror det på att särskilt sociala medier som Facebook slog ut de etablerade nyhetskanalerna. På ledarplats i oberoende Dagens Industri tog PM Nilsson på ledarplats upp den här analysen som gjorts av Buzzfeed. Han konstaterar lakoniskt att "etablerade medier inte har till uppgift att korrigera Facebook". Men han menar att alla aktörer har ett ansvar att hänvisa till trovärdiga avsändare. Han pekar på att i USA använder CIA, FBI och NSA Twitter för att nå ut. Även de svenska underrättelsetjänsterna borde öka närvaron där genom att berätta vad de vet och kan säga.

Jag är benägen att hålla med honom eftersom vi är måna om att värna tilliten.

ANNONS