Centerns gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, deltog länge samtalen med regeringen om regionreformen.
Centerns gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, deltog länge samtalen med regeringen om regionreformen.

Regionreform – vila i frid

In i det sista förhandlade Centerpartiet med regeringen om den nya regionindelningen och försökte ställa krav.

ANNONS
|

Om fler statliga myndigheter utlokaliserades i landet från Stockholm vore en del vunnet.

Om uppgifter inom arbetsmarknad, utbildning och delar av naturvården med betydelse för den regionala utvecklingen förstärktes vore ytterligare delsegrar.

Om de regioner som inte vill ingå i reformen slipper vore det ännu ett steg mot det bättre.

Det var så Centerpartiet funderade i förhandlingarna med regeringen om den nya regionindelningen. Kristdemokraterna ville att sjukvården skulle bli mer likvärdig i hela landet.Medan Liberalerna och Moderaterna redan lämnat de blocköverskridande samtalen. Länge ageradeC i syfte att flytta mer makt från Stockholm.

Möjligen är det där jag kan känna igen de centerpartistiska decentraliseringstankarna. Men sen blir det suddigt. Hur kan färre och större regioner innebära ökad decentralisering?

ANNONS

Nåväl. Medan civilminister Ardalan Shekarabi (S) ägnat sig åt kartritande har det resterande samtalssällskapet försökt tänka mer på innehållet. Ett tag såg Halland ut att klara sig undan i sällskap med Jämtland-Härjedalen som också protesterat högljutt mot att ingå i den gigantiska Norrlandsregionen. Från årsskiftet 2019 skulle nya Västra Götalands och Svealandsregionen bildas.

Men nu blir det ingenting av med det. Bästa julklappen om du frågar mig.

Under 25 år har fem utredningar gått bet på att ändra de administrativa gränserna i landet. Det säger kanske mer om den politiska viljan och det egentliga behovet. För det är fortfarande så att regeringen förfogar över sina statliga myndigheters regionala indelning och vill man nå längre ut från regeringskansliet så förstår jag inte vad som står i vägen. Plus att statens förlängda arm i form av länsstyrelserna redan utgör direkta verktyg att skruva och borra med.

I det senaste numret av Dagens Samhälle (41/2016)intervjuas Lena Micko (S), ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Hon har varit otålig länge, eftersom hon menar att det finns en långvarig och bred uppslutning i SKL för reformen. "Och nu har vi för första gången en regering som lyssnar på oss", säger hon.

Jag tror både regeringen och SKL borde lära sig lyssna litet bättre. Då kanske de skulle höra den regionalisering som redan pågår och de sedan länge etablerade gränsöverskridande samarbetena.

ANNONS

Barn- och ungdomsnämnden i Halmstad nu bestämt sig för att göra något radikalt åt Getingeskolan. Att bygga helt nytt är en klokt och framåtsyftande beslut. Lappa- och laga-tekniken på skruttiga skolor har i det här fallet tydligt visat sig dyrbart, inte bara ekonomiskt utan förfärande nog ur arbetsmiljösynpunkt för både personal och elever. Så grattis Getinge!

Till sist har jag den stora glädjen att säga välkommen till Mattias Karlsson, som ska vikariera för mig nästa vecka när jag är på utbildning och senare i december när jag har semester. Han kommer närmast från Trelleborgs Allehanda och Ystads Allehanda där han varit politisk redaktör och debattredaktör.

ANNONS