Michelle Obama, längst till vänster, med Melania Trump, USA:s nye president Donald Trump och avgående Barack Obama på trappan till Vita huset.
Michelle Obama, längst till vänster, med Melania Trump, USA:s nye president Donald Trump och avgående Barack Obama på trappan till Vita huset.

Nu tar vi ett djupt andetag

Vilken vecka vi har haft! Så inleder Annika Lantz mitt stora fredagsnöje i P1, Lantzkampen. Och den här veckan är verkligen en sådan.

ANNONS
|

Det började med att Storbritanniens premiärminister Theresa May gav klara besked om hur uttåget ur EU ska ske. Det blir en så kallad hård Brexit där landet lämnar unionen helt. Det kommer ta tid av förhandlingar och juridiska processer. Hennes klargörande var viktigt så nu behöver vi inte längre fundera på det. För Sveriges vidkommande är EU- och handelsministern Ann Linde (S) med rätta bekymrad, då vi är ett exportberoende litet land.

Även om vårt land numera består av tio miljoner invånare. Det är stort!

Om det har klarnar något på den brittiska fronten så har det blivit litet rörigare i den svenska borgerliga politiken. Anna Kinberg Batra (M) må ha sina politiska skäl med sin utmaning, men än så länge har den ingen praktisk betydelse. Ville hon avsätta Stefan Löfvens samarbetsregering borde hon ha ställt misstroendevotum. Men det gör hon inte. I stället vill hon att allianspartierna ska lägga en gemensam budget och tillsammans med Sverigedemokraterna få igenom den i riksdagen. Jag är inte säker på att SD låter det ske utan att alliansen får betala dyrt.

ANNONS

När Alliansen en gång bildades av fyra helt andra borgerliga partiledare var det lättare att samlas kring det gemensamma intresset att bryta den socialdemokratiska dominansen som regeringsparti. Numera finns inte riktigt samma drivkraft eftersom det har hänt mycket internt med de fyra partierna på ont och gott. Jag skulle hellre se ett blocköverskridande samarbete som redan sker på andra håll i landet i regional- och kommunalpolitiken.

På närmare håll har Moderaterna i Laholm haft en intern turbulens som nu resulterat i det enda riktiga. Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker bildar ett eget lokalt parti, Medborgerlig samling, tillsammans med bland andra centerpolitikern Martin Lönnstam. Partiet säger sig hålla till på högerkanten och beskriver sig som liberalkonservativt. Återstå att se vad partiet vill och hur det uppfattas av väljarna 2018. Det vore bra om Moderaterna lokalt tog lärdom av den här affären.

På sin namnsdag i torsdags bestämde sig kommunrådet Henrik Oretorp (C) för att lämna kommunpolitiken i Halmstad innan mandatperioden är slut. Enligt honom själv var planen att lämna efter åtta år och nu vill han att en ersättare ska få tid att ta över inför valet. Det går bra för Centern numera och det lär inte vara svårt att hitta kandidater. Om jag får ge mig på en gissning så blir det Jenny Axelsson, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Men först ska den demokratiska processen göra sitt.

ANNONS

Det har den för övrigt redan gjort i USA och landets 45:e president har just svurits in. Republikanen Donald Trump är nu en av världens mäktigaste. Efter att ha läst en oredigerad intervju med honom i Dagens Nyheter (20/1) är jag ännu mer fundersam på hur denne genuine affärsman ska kunna inrätta sig i politikens vindlingar, där han är helt novis. Men han är demokratiskt vald och det ska vi respektera.

ANNONS