Nu står IKT på schemat

ANNONS
|

Välskrivning är inte längre ett ämne på skolschemat och det kanske vi inte ska orda så mycket om. I dag är det oändligt mycket mer som ska hinnas med under lektionerna och i takt med utvecklingen tillkommer nya ämnen. Den politiska majoriteten i Halmstads kommun, Femklövern, är överens om att användandet av informations- och kommunikationsteknologi, IKT, ska öka i det pedagogiska arbetet. Tydligare än så formuleras inte målet, men en ökning låter alltid mycket bättre än en minskning.

Här handlar det alltså om att använda den nya tekniken och för det behöver skolorna fler datorer, bättre uppkoppling och eleverna förses med egna läsplattor.

ANNONS

På sina håll är säkert eleverna redan vana vid den digitala tekniken och för att skolan ska hänga med finns det bland annat fem så kallade IKT-inspiratörer, som är ute och just inspirerar både lärare och elever.

Så här står det i barn- och ungdomsförvaltningens verksamhetsberättelse för 2015: ”Flera projekt där nytänkande kring den digitala utvecklingen har initierats och fördjupats. Det handlar om utveckling av lärmiljöer, 3D-teknik, programmering och nya dokumentationsverktyg för förskolan.

Effekterna som syns är att nya arbetssätt med digitala verktyg utvecklats och att satsningen genererar ny kunskap och kompetens om innovativa arbetssätt med digitala verktyg, som sprids och används för att förbättra undervisningen och lärande. Samtidigt behövs IKT problematiseras för att en kvalitativ kunskapsutveckling ska ske. Elevernas intresse för skolan och att lära minskar ju äldre eleverna blir, vilket bland annat ställer ökande krav på att hålla eleverna stimulerade över tid.”

Om läsplattorna i skolan handlar höstens tredje och sista del i samtalsserien Vi pratar om det, på Stadsbiblioteket i Halmstad i dag torsdag. Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, pratar med universitetslektor Björn Sjödén, från Högskolan.

ANNONS
ANNONS