Landsbygdskommittén presenterade nyligen sitt slutbetänkande för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) just nu aktuell med sin Sverigeresa till Halland.
Landsbygdskommittén presenterade nyligen sitt slutbetänkande för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) just nu aktuell med sin Sverigeresa till Halland.

Lär gärna av Halland

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) besöker i dag Halland på sin Sverigeresa.

ANNONS
|

Han inviger naturbruksgymnasiernas årsmöte i Varberg, har ett rundbordssamtal om landsbygden i Tiraholm utanför Unnaryd i Hylte kommun och avslutar med ett öppet möte på Smedjebackens äldreboende i Knäred i Laholms kommun.

Landsbygdsministern brukar själv prata om att han mycket väl vet hur det är att leva och arbeta långt från makten i Stockholm. Han var kommunalråd i Haparanda kommun 2003-2010 innan han tog plats i riksdagen. Det brukar sägas att det var han som övertalade grundaren Ingvar Kamprad att bygga Sveriges nordligaste Ikea-varuhus 2006.

Naturligtvis är det en stor fördel med en minister med egen erfarenhet av avstånd, försämrad service och annat som hör till landsbygdens verklighet. Men som minister tillhör han numera maktapparaten placerad i huvudstaden och frågan är förstås vad han kan åstadkomma i den positionen. Han, som alla andra ministrar, måste slåss med en finansminister som håller hårt i den statliga börsen.

ANNONS

Just nu går det bra för Sverige där fler har arbete och befolkningen ökar. Det märks också i Halland, men utvecklingen ser inte likadan ut i hela landet. Det är stor skillnad att ha en befolkningstäthet på 350 invånare per kvadratkilometer som i Stockholms län jämfört med 54 invånare i Halland och 3 i Norrbotten. Och det handlar inte bara om avstånd, utan att det finns en förlossningsavdelning, bensinstationer och banker som tar mot kontanter.

Förutsättningarna ser därför olika ut och till viss del tar Landsbygdskommitténs utredning hänsyn till detta. En stor del av ansvaret ligger på kommunerna och till en del på regionerna. Via statens så kallade förlängda arm med länsstyrelserna kan mycket mer göras. Det hör till utredningens bättre förslag att öka länsstyrelsens samordningsansvar även för de statliga myndigheterna via en landsbygdsdelegation.

Vid Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batras Hallandsbesök i onsdags mötte hon partimedlemmar över en lunch i Halmstad. Då ställde Elisabeth Babic, kommunstyrelsens ordförande i Laholm, fråga om just länsstyrelsens inflytande när det gäller utvecklingsfrågorna. Ska inflytandet öka eller minska, var frågan. Och hon syftade förstås på länsstyrelsens invändningar mot förtätningen i centrala Laholm med kvarteret Hästens nya flervåningshus som förändrar stadsbilden mot Stortorget. Här kolliderar onekligen det kommunala intresset med det statliga som vill bevara den unika kulturmiljön i Hallands äldsta stad. Frågan är vad Sven-Erik Bucht hade svarat.

ANNONS

När nu landsbygdsministern är här tycker jag att han ska lära sig av hallänningarnas förmåga att samarbeta. Det gäller dels över kommungränserna men även tvärs över regiongränserna. Det finns flera bra exempel som jag hoppas han får veta mer om. Den allra senaste skapelsen har nyligen kommit till med hjälp av pengar från Tillväxtverket och kallas en regional tillväxtmotor. Här samverkar de sju kommunerna i Halmstad, Laholm, Hylte, Falkenberg, Ljungby, Markaryd och Båstad. Det betyder också att regionerna Halland, Skåne och Kronoberg ska dra åt samma håll för att inte hamna i så kallad tillväxtskugga.

ANNONS