Länge var det dricksvatten som sprutade i Carl Milles skulpturgrupp Europa och tjuren, men i år används vatten från Nissan.
Länge var det dricksvatten som sprutade i Carl Milles skulpturgrupp Europa och tjuren, men i år används vatten från Nissan.

Inte bara vanligt vatten

Så har det alltså inträffat att isbjörnarna på Arktis och mina duschvanor har något gemensamt. Det har annars länge känts som ett långskott.

ANNONS
|

Och det har också varit ett problem i debatten, att klimatet är något abstrakt som inträffar någon annanstans och berör andra.

Men nu kryper klimatförändringarna in även i våra vardagsrutiner. I Halmstads och Laholms kommuner råder bevattningsförbud, det vill säga vi får inte använda trädgårdsslangen med dricksvatten att vattna med.

Att döma av onsdagens chatt som HP ordnade med läsarna och företrädare för Laholmsbuktens va, är intresset och engagemanget mycket stort. Det är bra att vi tar reda på vad som gäller och skaffar oss litet nya, smartare vanor, för att hålla igen på vattenförbrukningen.

Än en gång märks skillnaden i beredskap mellan stad och land. Många med egna brunnar utanför tättbebyggda områden märker tydligare av när trycket sjunker i kranen och har andra lösningar i bästa fall.

ANNONS

Det kommunala vattnet kostar oss i genomsnitt 4 öre per liter. Enligt branschorganisationen Svenskt vatten gör vi av med 140 liter i snitt per dag och person. Merparten, 60 liter, går åt till hygien som dusch och tandborstning, 30 liter till spolning i toaletten, 15 liter till diskning, 15 liter till tvätt och 10 liter till mat och dryck samt 10 liter till övrigt.

Det kan vara bra att ha de här proportionerna klara för oss. Och vi lever i ett rikt land med tillgång till rent fint vatten. Vi är helt enkelt bortskämda jämfört med många andra länder. Att tvingas spara på något som många tycker är självklart får tillvaron att kantra.

Som vi på ledarplats (HP 4/5) redankonstaterat har FN:s klimatpanel inte räknat med att Arktis kan vara isfri redan om 20 år på grund av jordens stigande medeltemperatur. Isbjörnarna som lever där använder isen för att jaga basfödan som består av sälar. Men får de inte tag i någon mat är deras tillvaro allvarligt hotad.

I Sverige har grundvattennivån sjunkit allvarligt på grund av för lite regn. Allra mest drabbade är Gotland och östra delarna av Götaland, men nu kryper alltså problemet närmare oss på västkusten.

Vi behöver se över andra möjligheter att ordna dricksvattenförsörjningen och det pågår sedan länge olika utredningar om hur det ska gå till. Det här är inte gjort över en natt och kräver stora investeringar. Till det ska läggas ett drygt underhållsarbete på det befintliga vattenledningsnätet, där ungefär 15 procent läcker ut i marken.

ANNONS

När Svenskt vatten, som företräder de kommunala vattenförsörjningsföretagen, nyligen hade sin årliga vattenstämma i Karlstad diskuterades det här förstås. Nu flaggas för en fördubbling av va-taxan, vilket verkar rimligt. Sveriges befolkning ökar och vi är nu över tio miljoner invånare. Boverket vill att det byggs 700 000 nya bostäder och vi behöver bara lyfta blicken så fastnar den på en byggkran.

Tillsammans har vi nu möjlighet att göra skillnad genom att spara på det som faktiskt inte bara är vanligt vatten, utan vårt mest kontrollerade livsmedel som är både gott och nödvändigt.

ANNONS