Halland tar ett jätteskutt med bredband åt alla

MARIANNES MENING: Plötsligt händer det! Region Halland har bestämt sig – äntligen – för att helhjärtat satsa på en utbyggnad av bredbandsnätet till samtliga hushåll.

ANNONS
|

År 2020 ska alla halländska hushåll, fritidshus och företag kunna koppla upp sig digitalt via fiber. Det är mer än vad den statliga bredbandsstrategin säger, som siktar på att 90 procent av hushållen ska ha tillgång till 100 Mbit.

Det var en samling glada politiker över hela skalan som tog emot på gårdagens presskonferens i regionens hus där det hade utlovats en stor bredbandsnyhet. Sällan har väl leendena varit så stora - och breda - hos regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M), och ledamöterna i regionstyrelsen Stefan Bengtsson (C), Per Persson Stané och Lise-Lotte Bensköld-Olsson, båda (S). Här har det oftare handlat om dystra ekonomiska rapporter och åtgärder för att få stopp på kostnadsutvecklingstakten.

ANNONS

Så sent som i december förra året fastställdes regionens bredbandsstrategi och den var välkommen. Under arbetet med den kom regionpolitikerna till en punkt där en kraftigare investering än några årliga miljoner skulle behövas för att komma någonvart. Enligt Post- och telestyrelsens statistik för 2015 hade 52 procent av Hallands hushåll och 44 procent av företagen tillgång till bredband. Jimmy Stigevall, aaffärsutvecklare hos IP Only, var siffran 23 procent av hushållen utanför tätorterna, exklusive fritidshusen, under samma period. Då ska tilläggas att utbyggnaden nu är i full gång med så kallad öppen fiber i både Hylte och Laholm, som länge legat efter.

Så Halland har gjort det igen. Mats Eriksson (M) var onödigt blygsam när han talade om "ett nytt skutt" när han jämförde med när vårdvalsreformen infördes 2007. Jag skulle vilja kalla det ett jätteskutt, eller ännu hellre ett kliv. med den här nya bredbandssatsningen som kostar regionen 150 miljoner kronor. Den borgar för att hushållen som ligger utanför tätorterna och de på landsbygdens som inte omfattas av landsbygdsprogrammet också får tillgång till bredband. Det handlar om ungefär 50 000 hushåll.

Digitaliseringen sker ju även åt andra hållet när myndigheter, regionen och kommunerna, erbjuder fler och fler e-tjänster. I stället för att sitta fast i en telefonkö eller behöva fysiskt vara på plats, kan vi beställa tid eller sköta kontakterna via datorn eller den smarta telefonen. Det bygger på att tekniken finns om det ska fungera för alla. Stefan Bengtsson, 1:e vice ordförande i regionstyrelsen, har alldeles rätt när han säger att regionen nu har tydligt invånarfokus.

ANNONS

– Bredband är lika viktigt som fysiska vägar ute på landsbygden och nu når vi ända ut till de som bort längst bort, sade han och använde ordet kapillärer, kroppens minsta blodkärl.

Så talar en regionpolitiker som är van vid hälso- och sjukvårdstermer.

Och jag måste erkänna att jag är imponerad av detta jätteskutt där regionen visar hur samarbetet fungerar när det är som bäst. Det gäller över kommungränserna och över partigränserna. Det gör att bredbandsbeslutet även blir ett bidrag i debatten om den nya regionindelningen. Jag tvivlar på att motsvarande kan ske i civilminister Ardalan Shekarabis nya Sverige.

ANNONS