Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Vi måste använda samma yttrandefrihet som tillåter nynazisternas åsikter och demonstrationer till att gå emot och försvara det vi tror på, nämligen demokratin om allas lika värde.
Vi måste använda samma yttrandefrihet som tillåter nynazisternas åsikter och demonstrationer till att gå emot och försvara det vi tror på, nämligen demokratin om allas lika värde.

Friheten förpliktigar

Polisen gör en korrekt bedömning genom att vilja dra in vapenlicensen för en hallänning som är aktiv i Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Två gevär med ammunition är tagna i beslag, ett beslut som ägaren överklagat via sin advokat till förvaltningsrätten. Enligt polisen finns risken att vapnen kan missbrukas i den miljö där ägaren vistas.

På senare tid märks NMR alltmer och den kamp som bedrivs organiserad i så kallade nästen. Enligt hemsidan nordfront.se: ”Vad som förenar oss är nationalsocialismen och insikten om att våra nordiska folk förtjänar en framtid – något som vi måste kämpa för, då ingen annan kommer att göra det åt oss.”

Den som trodde att nationalsocialismen dog med andra världskriget, efter domarna i Nürnbergrättegångarna och segermakternas delning av Tyskland, är mer än lovligt naiv.
Ovanstående bild är från Almedalsveckan i somras då NMR väckte stor uppmärksamhet – och oro – med sin närvaro. Margit Silberstein, tidigare politisk kommentator i SVT, numera fri krönikör i Dagens Nyheter, reagerade starkt och skrev på Twitter när en från NMR sträckte fram Nordfront till henne: ”Vill du ge din tidning till en judinna? Han tystnade.”

Hennes krönika i DN (8/8), med rubriken ”Jag mötte en vålnad i Almedalen”, är bland det viktigaste och starkaste jag läst på länge. För även om skaran av överlevare från nazisternas koncentrationsläger minskar med stigande ålder lever Förintelsen och dess fasansfulla följder ännu. Margit Silberstein skriver: ”Förintelsen finns i mitt blodomlopp, den är en del av mig, en tung följeslagare, som påverkat hela mitt liv. När jag var liten var jag avundsjuk på mina kamrater. De hade mormödrar och farmödrar, mostrar och fastrar. De hade en släkt. Det hade inte jag. Min familj var mördad. Jag led i skolan på måndagarna, när de andra barnen berättade om sin helg, då de ofta besökt mor- och farföräldrar, som i min trånande fantasivärld bara var milda och snälla.”

NMR har sin fulla rätt att framföra sina extrema åsikter och genomföra sina demonstrationer, helt enligt våra grundlagar som skyddar demokratin. Vi som har motsatt inställning till nynazisterna måste bemöta, debattera, ifrågasätta och argumentera enligt samma lag om yttrandefrihet. För demokrati är något helt annat än vad NMR vill ha. Och får de här mörka krafterna för mycket att säga till om är det färdigdiskuterat, det hoppas jag alla inser. Vi som tror på demokratiska fri- och rättigheter måste göra vår plikt nu när det börjar bli allvar. Själv gör jag så gott jag kan som politisk redaktör på oberoende liberala HP.

Polisen, som beviljar demonstrationstillstånden, kan använda ordningslagen och förlägga demonstrationerna till platser där ordningen bäst kan upprätthållas. Lagom till Bokmässan i Göteborg i slutet av september vill NMR demonstrera på Götaplatsen. Jag hoppas innerligt att polisen gör en lika klok bedömning som i fallet med vapenlicensen till NMR-medlemmen och anvisar manifestationen till en avlägsen plats av ordningsskäl.
 

MEST LÄST