Med den politiska överenskommelsen om äldreomsorgen i Halmstads kommun skapas fler platser i trygghetsboende och unga får tillgång till bostäderna.
Med den politiska överenskommelsen om äldreomsorgen i Halmstads kommun skapas fler platser i trygghetsboende och unga får tillgång till bostäderna.

Flyttkedjan kan dras igång

Med den nya politiska överenskommelsen om att satsa på trygghetsboenden i Halmstad kan äntligen hela flyttkedjan rulla igång.

ANNONS
|

Om fler äldre kan lämna sina villor med trappor och trädgård för ett tryggare boende är det möjligt för yngre, kanske barnfamiljer, att ta över.

Naturligtvis är syftet i första hand att underlätta tillvaron för äldre. Genom att satsa på så kallade trygghetsbostäder i Getinge och Eldsberga samt bygga om Patrikshill i centrala Halmstad är mycket vunnet för framtidens äldreomsorg.

Önskemål om ett boende på äldre dagar som är ett mellanting mellan den egna villan eller lägenheten och äldreboendet, ett så kallat mellanboende, har framkommit på flera håll.

Bland annat har hemvårdsförvaltningen haft fem dialogmöten, där många också föredrar att kunna bo kvar på orten. Dessutom har PRO med sin stora boendeutredning kommit fram till samma sak. Nämligen ett självständigt och praktisk boende med tillgång till gemensamma utrymmen och servicefunktioner.

ANNONS

I den aktuella överenskommelsen går femklövern ett steg längre tillsammans med de numera opolitiska ledamöterna Arnold Gustavsson och Bo Fridolph. De vill satsa på nya teknikbostäder i Getinge som byggs av HFAB och där Halmstads stadsnät är involverat. För Eldsbergas del pågår detaljplanearbetet för att HFAB ska kunna bygga trygghetsboende även där. Dessutom ska alltså Patrikhill utredas för samma ändamål.

Bakgrunden till denna framåtsyftande och kloka överenskommelse är att antalet invånare som är över 65 år är hela 20 000. I dag bor 800 personer på äldreboenden där det krävs ett biståndsbeslut för att få plats. Resten bor hemma och klarar sig själva eller har hjälp av hemtjänsten och/eller av anhöriga. Men de bor kanske i opraktiska lägenheter med tvättstuga i källarplanet eller i hus med trappor som på sikt kan bli svåra att forcera. Att det behövs mer flexibla boendelösningar på äldre dagar står klart allt mer och det börjar bli litet bråttom. Att 1 000 personer köar för ett trygghetsboende säger något om behovet.

Förutom inriktningen på trygghetsboenden innebär överenskommelsen att ett nytt korttidsboende ska byggas i anslutning till sjukhuset i Halmstad. Som det nu är ökar kravet på kommunen att ”ta hem” sina färdigbehandlade patienter. Men, som Ann-Charlott Mankell (M), hemvårdsnämndens ordförande, konstaterade vid gårdagens presskonferens är det lättare sagt än gjort att flytta hem en patient efter ett lårbensbrott. Då behövs plats på ett korttidsboende för återhämtning och rehabilitering.

ANNONS

Det finns en grupp personer som hittills hamnat i kläm med det kommunala ansvaret och det är unga dementa, en sjukdom som går allt längre ned i åldrarna. I överenskommelsen ingår att Gamletulls äldreboende successivt ska omvaldas till ett sådant LSS-boende. Det är en bra början, och säkerligen kommer det att behövas fler än de aktuella 16 platserna.

Om fler äldre får möjlighet att flytta det ett mer praktiskt boende öppnas nya möjligheter att få litet snurr på den onödigt långa bostadskön.

ANNONS