Mittenpartierna fick nya inviter av statsminister Stefan Löfven om regeringssamarbete.
Mittenpartierna fick nya inviter av statsminister Stefan Löfven om regeringssamarbete.

”Vem-tar-vem?” i ännu en partiledardebatt

Regeringsfrågan dominerade ännu en debatt på temat ”vem-tar-vem?” mellan partiledarna i riksdagen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I valrörelsen 2014 använde Stefan Löfven (S) ofta uttryck om att Sverige var ett land som höll på att glida isär och där klyftorna ökar.

Efter tre år i regeringsställning talar han hellre om breda samförståndslösningar och beskrev det som ”svensk politik när den är som bäst”. Han är med rätta mycket nöjd med den gemensamma överenskommelsen om att bekämpa terrorismen och kom med nyheten att polisen får rätt att använda kameraövervakning i detta arbete.

I onsdagens partiledaredebatt var det oppositionen från vänster till yttersta högern som i stället talade om ojämlikheten i klassamhällets Sverige (Jonas Sjöstedt), om klassresor som ställs in (Jan Björklund), om att Sverige håller på att klyvas (Annie Lööf), om att jobbklyftan måste bort (Anna Kinberg Batra) och om att Sverige inte mår bra (Jimmie Åkesson).

ANNONS

Det beror alltså på vilket utsiktspunkt som används när kikaren ställs in på tillståndet i landet. För enligt statsministern är det bara regeringen som vill investera i samhällsbygget och noterade nöjt att det nu finns 100 000 lediga jobb. Moderaternas Anna Kinberg Batra missade inte tillfället att förklara den positiva utvecklingen med att statsministern ”har tur” med högkonjunkturen.

Stefan Löfven hade utsett Moderaterna och Sverigedemokraterna till huvudmotståndare. Han varnade Jimmie Åkesson för att sätta sig i Anna Kinbergs Batras knä. Samtidigt som han flirtade vilt med mittenpartierna Centern och Liberalerna medan han lämnade Vänstern åt sitt öde. Det fick naturligtvis Jonas Sjöstedt att se mer rött än vanligt.

I ett replikskifte med Annie Lööf (C) ville Stefan Löfven ha ett besked om möjligheten till blocköverskridande uppgörelse i regeringsfrågan efter nästa val. Han fick ett tydligt svar om att Centerledaren gärna ser Anna Kinbergs Batra som ny statsminister i en alliansregering och välkomnar Stefan Löfven att i så fall samarbeta med hela alliansen. Ett sådant samarbete hade varit någonting att se fram emot.

Jimmie Åkesson försökte på sitt håll pressa Moderatledaren att ställa misstroendevotum mot inrikesminister Anders Ygeman eftersom polisen inte fungerar i Sverige. Hon markerade att hennes tålamod håller på att ta slut när det gäller kriminaliteten och att det finns flera sätt att påverka regeringen.

ANNONS

Språkröret Isabella Lövin (MP) använde nästan all sin talartid och sina replikskiften till klimatet och det allvarliga tillståndet för planeten med de fundamentala förändringarna för hela mänskligheten. Hon såg fram emot torsdagens beslut i riksdagen om klimatlagen, med ett politiskt ramverk för fler laddstolpar, ett bonus malus-system för bilbranschens bränslebyte och att även flyget ska ta ansvar för utsläppen genom beskattning.

Det finns mycket som talar för att transportsektorn måste ta ett större ansvar för klimatet. Samtidigt är avstånden i Sverige långa på sina håll och där både bilen och flyget förkortar restiden väsentligt. Hållbarhetsekvationen är inte alltid så enkel som MP vill göra den till.

ANNONS