Vargjakt upprör känslor

Med vintern kommer vargjakten. I år har länsstyrelserna beslutat att 22 vargar får fällas vid licensjakten 2 januari – 15 februari.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ledare HP 6/11. Det är anmärkningsvärt få. Den svenska vargstammen har beräknats till 355 individer – och det var innan årets valpar, uppskattningsvis 80 stycken, föddes. Enligt riksdagens mål bör vargstammen innefatta 270 djur.

Jägareförbunden i Gävleborg och Värmland har med hänvisning till den nationella målsättningen överklagat licensjakten. De har rätt – får länsstyrelserna bestämma skjuts det för få vargar. Överklagar gör även Svenska rovdjursföreningen med hänvisning till att beräkningsunderlaget är fel. Rovdjursföreningen vill också förbjuda jakt med hundar, då föreningen anser att det är oetiskt och stressar vargarna.

I mitten av 1900-talet var vargen utrotad i Skandinavien.

ANNONS

De vargar som i dag lever i Sverige härstammar från ett par individer som på 1980-talet invandrade österifrån. Inaveln är stor. Det har varit dyrbart att skydda genetiskt värdefulla djur.

Globalt är vargen inte rödlistad och det svenska ekosystemet klarade sig i årtionden utan varg. Men vargpolitiken bygger tyvärr inte på fakta. På ena sidan står jägarnas organisationer och på andra sidan finns vissa miljöaktivister, som av ideologiska skäl är emot all typ av jakt. De senare har framgångsrikt lyckats framställa jägare som skjutglada bödlar. Sanningen är att hållbar natur kräver viltvård.

Få försvarar det av riksdagen klubbade målet på 270 vargar. Detta gäller alltså även tjänstemännen på länsstyrelserna. Antalet vargar blir fler för varje år, men licensjakten ökar inte. Ekvationen går inte ihop.

ANNONS