Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Saknas. Det råder stor brist på sjuksköterskor i Region Halland.
Saknas. Det råder stor brist på sjuksköterskor i Region Halland.

Utan sjuksköterskor stannar sjukvården

Det är viktigt att satsa på sjuksköterskorna för att få tillbaka dem till Halland.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Det råder stor brist på sjuksköterskor i Region Halland, och särskilt stort är behovet i sjukhusvården, vilket Hallandsposten uppmärksammade i en rad artiklar under januari månad.

Men det är egentligen inte ont om sjuksköterskor utan de väljer att jobba med annat, antingen i andra lansting eller på vårdcentraler.

Regionfullmäktige i Halland hade på onsdagen att ta ställning till två motioner som berörde personalen, dels ett förslag om att inrätta en intern personalresursenhet, dels en satsning på att återrekrytera sjuksköterskor. Båda motionerna kom från Socialdemokraterna som fick bifall på satsningen på sjuksköterskor men avslag på det interna resursteamet.

Med tanke på att många sjuksköterskor har lämnat regionen är en satsning på att få tillbaka dem viktig. När det gäller ett eget bemanningsteam så ville S efter en förebild från Skåne inrätta ett liknade i Halland.

Men det finns svårigheter med förslaget att skapa ett resursteam för hela Halland. Det låter sig inte göras så enkelt på grund av stora geografiska avstånd. Exemplet från Skåne gällde sjukhuset i Malmö och Lund. Givetvis är ökade kostnader för hyrpersonal oroande men med högre löner och bättre arbetsvillkor kan det behovet minska.

Det brukar heta att personalen är arbetsgivarens viktigaste resurs, och så är det även för sjukvården. Men det går inte att komma ifrån att bristen på sjuksköterskor i Region Halland är särskilt allvarlig.

Att locka med högre löner är givetvis viktigt, men det handlar också om att skapa bättre arbetsvillkor och arbetstider.
Utan sjuksköterskor stannar sjukvården.

MEST LÄST