Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Löftesrik. Stefan Löfven lovar runt och håller tunt.
Löftesrik. Stefan Löfven lovar runt och håller tunt.

Socialdemokraterna slösar bort pengarna

Risken finns att Socialdemokraternas miljardsatsningar på sjukvården kommer att ätas upp på ­vägen och inte når patienterna fullt ut.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

14 000 fler anställda i vården till 2022 och en satsning på totalt 10 miljarder kronor. Det lovade statsminister Stefan Löfven (S) i början av veckan.
”Det är ett tufft mål”, sa Löfven till DN (27/2).

Men hur svårt kan det vara att spendera mer pengar? Det viktiga är istället hur de gemensamma ­resurserna används på bästa sätt – och där finns det mer att önska från regeringen.

Sjukvården har pekats ut som en av valets viktigaste frågor, i konkurrens med lag och ordning. Den främsta anledningen till detta är de långa och växande vårdköerna.

Trots att Socialdemokraterna nu har suttit i regeringsställning i drygt tre år och borde ta ansvar för dagens långa vårdköer lanserar man nu en framtida vårdsatsning. Men så är S mästare i att gå i opposition mot sig själva.

Sjukvårdspolitik är också hemmaplan för Socialdemokraterna som i grund och botten känner sig osäkra när debatten handlar om lag och ordning. Bättre då att spela på egen planhalva och prata om vård, skola och omsorg.

Den här veckan åker Stefan Löfven runt i Sverige för att hårdlansera Socialdemokraternas nya trygghetsprogram. I måndags presenterades den första satsningen i Uppsala, det vill säga att vården ska få 14 000 fler anställda.

På tisdagen var statsministern på plats i Gällivare tillsammans med finansminister Magdalena Andersson för nästa löfte i trygghetsprogrammet, en satsning på ambulanssjukvården på en kvarts miljard från 2019. I dag på onsdagen kommer nästa satsning att presenteras i Kalmar. Där lär det komma mer pengar till sjukvården.

För socialdemokrater tycks det aldrig vara några problem att öka de offentliga utgifterna. Istället för att lova mer pengar till allt och alla borde fokus ligga på hur pengarna används. Med tanke på att Sverige redan har en mycket hög läkar- täthet i ett internationellt perspektiv är något sjukt i sjukvården.

Receptet för en bättre sjukvård ligger inte i första hand i mer ­resurser. Istället bör sjukvården organiseras om och mer fokus läggas på primärvården. Alla är i stort överens om att primärvården ska vara basen i svensk sjukvård. Ändå får primärvården bara runt 18 procent av sjukvårdens totala resurser, vilket är betydligt lägre än i andra jämförbara länder.

Här gäller det att tänka på sjukvården som en kedja. Fungerar primärvården som första linjens sjukvård kommer den i förlängningen ge en avlastning på specialistvården.

En viktig utgångspunkt för politiken är omsorgen om de gemensamma resurserna. Det tycks Stefan Löfven och hela socialdemokratin ha glömt bort. I deras värld går utgiftsökningar före effektivitet. Det funkar så länge som Sveriges ekonomi tuffar på i hög fart. Men den dag konjunkturen vänder ner igen kommer det att krävas stora nedskärningar.

Ansvaret för det kommer att falla tungt på dagens slösaktiga socialdemokrater.

MEST LÄST