Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Nationalism. Svenska jobb åt svenskarna, är Socialdemokraternas nya paroll. Bild: Henrik Montgomery/TT

  Socialdemokraterna jagar ett icke-problem

  Tillväxthämmande. Det stora problemet i dag är inte att invandrare skulle ta svenskarnas jobb. I stället råder det brist på arbetskraft inom vissa yrken.

  Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

  ”Vi kan inte ha ett system där jobb som kan göras av nyanlända eller arbetslösa görs av personer som hämtas från andra kontinenter."

  Det sa statsminister Stefan Löfven (S) i mitten av april i samband med att Socialdemokraterna lanserade förslaget om att begränsa arbetskraftsinvandringen (Aftonbladet 18/4). Istället för att som i dag låta arbetsgivarna avgöra om det finns ett behov av arbetskraftsinvandring vill S att en myndighet ska få det ansvaret.

  Partiet vill alltså inte att arbetskraftsinvandrare ska ta jobben från de som redan bor här. Enligt Stefan Löfven handlar det om cirka 6 000 invandrare per år som kommer för att arbeta i yrken där det inte råder brist på arbetskraft i Sverige.

  Men detta stämmer inte, enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort (16/5).

  Av de totalt 15 600 arbetstillstånd som Migrationsverket förra året beviljade var det endast 3 procent av dessa som gäller yrken med stor eller mycket stor konkurrens i Sverige, det vill säga cirka 400 jobb. Socialdemokraterna far alltså med osanning.

  Det var i onsdagens DN som tidningen publicerade en större granskning av arbetskraftsinvandringen. Frågan som tidningen ställer sig är: Tar arbetskraftsinvandrare jobben från dem som bor i Sverige?

  För att svara på detta har tidningen gjort en djupdykning i statistiken. Förra året beviljade Migrationsverket alltså 15 600 arbetstillstånd. Detta gäller för arbetskraftsinvandring från länder utanför Europa. Av dessa gick cirka 4 000 till it-specialister, 3 000 till bärplockare och ytterligare 1 330 till yrken inom teknik och naturvetenskap, vilka var de tre vanligaste yrkeskategorierna.

  Tidningen har sedan bett Arbetsförmedlingen att göra en bedömning av konkurrenssituationen inom totalt 150 olika yrken och jämföra detta med den som kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare förra året.

  Den absoluta merparten, 74 procent, gäller arbetstillstånd inom yrken där det råder liten eller mycket liten konkurrens i Sverige. Med andra ord har arbetsgivarna svårt att hitta kompetensen i Sverige och söker sig därmed utomlands. Medan det saknas statistik för 15 procent av tillstånden är det alltså endast 3 procent av arbetstillstånden som gäller inom yrken där det råder konkurrens om jobben.

  Visserligen saknas det viss statistik, men den övergripande bilden är ändå säkerställd, att arbetskraftsinvandringen skulle ta jobb från de som bor i Sverige stämmer inte.

  Arbetsmarknaden är dynamisk. Ökar antalet personer som kan arbeta innebär det inte automatiskt större konkurrens om jobben. Istället kan det skapas nya arbetstillfällen. Men så fungerar det tydligen inte i Socialdemokraternas värld. Det visar tydligt att partiet är fast i ett gammalt tänkande om hur arbetsmarknaden fungerar och inte har anpassat sig till dagens verklighet.

  Socialdemokraterna har gjort politik av ett icke-problem. Sanningen är att man kör en tuffare retorik i invandringsfrågorna för att just lägga sig närmare Sverigedemokraterna – och därmed pekar ut arbetskraftsinvandrare som ett problem.

  Det är inte värdigt ett parti som Socialdemokraterna.