Feministisk föreläsning. Gudrun Schyman vid tavlan där hon beskriver hur kvinnor och män behandlas olika.
Feministisk föreläsning. Gudrun Schyman vid tavlan där hon beskriver hur kvinnor och män behandlas olika. Bild: Jari Välitalo

Schymans show visar ojämställdheten

Kvinnor och män har inte jämställda löner. Därför är det är viktigt att bekämpa de strukturella orättvisorna.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

”Kvinnor har lägre lön, inkomst och pension än män.” Det står att läsa på Statistiska Centralbyråns hemsida och är ett faktum som många är väl medvetna om.

Ändå görs det förvånansvärt lite för att ändra på detta, och skapa jämställdhet mellan kvinnor och män. Detta vill Feministiskt initiativ (Fi) ändra på.

På hela arbetsmarknaden har kvinnor 87 procent av männens lön. Detta gäller när man räknar om alla löner till heltid och därmed får statistik som går att jämföra. Den främsta orsaken till löneskillnaden är, enligt SCB, att kvinnor och män har olika yrken och att mansdominerade yrken har högre löner än kvinnodominerade yrken. Det är alltså fråga om en strukturell diskriminering.

ANNONS

Nu går utvecklingen mot mer jämställda löner, men takten är för långsam. Detta är kanske den viktigaste anledningen till att Feministiskt initiativ grundades och finns till.

I veckan var Fi:s partiledare Gudrun Schyman på Halmstads stadsbibliotek för att ge en feministisk föreläsning. Och det var en pedagogisk uppvisning av den politiska veteranen.

Schyman utgår från två raka frågor med givna svar. Vill vi ha jämställdhet? Ja. Vill vi ha diskriminering? Nej. Därefter kommer själva föreläsningen som går ut på att jämställdhetsfrågorna saknar representativitet i de parlamentariska församlingarna.

Exemplet som Gudrun Schyman utgår från är miljörörelsens framväxt under 1980-talet och som ledde till att Miljöpartiet kom in i riksdagen. Här fanns det frågor om miljö som många uppfattade som viktiga, och som saknade representativitet.

Nu är det dags för Feministiskt initiativ att ta plats i politiken, är Gudrun Schymans slutats.

Föreläsningen i Halmstad ingår i Schymans ständiga turné land och rike runt sedan förra valet. Eller som hon själv uttrycker det: ”Eftervalsturné, mellanvalsturné och nu har jag just avslutat förvalsturnén, så jag kammar igenom landet hela tiden.”

Tanken är att alla som tar del av föreläsningen ska berätta om den för många fler, och därmed sprids budskapet. Kanske leder det till framgång i höstens val. Gudrun Schyman är själv optimistisk och berättar att Fi kommer att ställa upp i ett 70-tal kommuner i valet, vilket ska jämföras med 20 kommuner förra valet.

ANNONS

Siffrorna talar sitt tydliga språk, kvinnor och män är i dag inte jämställda. Därför behövs det en ny dimension i svensk politik för att nå jämställdhet. Feministiskt initiativ kan vara ett svar på den lösningen, men troligen behöver fler partier arbeta hårdare för uppnå verklig jämställdhet mellan kvinnor och män.

Men i kampen mot strukturella orättvisor är det viktigt att påminnas om att det finns individer med olika förmågor och behov.

Detta bör också vara politikens utgångspunkt, att se till varje individs frihet, rättigheter och skyldigheter samt lyfta fram varje människas möjlighet att forma sitt liv. Det kallas för liberalism.

ANNONS