Glädespridare. Skolverkets vikarierande generaldirektör Mikael Halapi har goda nyheter för skolan.
Glädespridare. Skolverkets vikarierande generaldirektör Mikael Halapi har goda nyheter för skolan.

Nu vänder det för den svenska skolan

I det kompakta mörker som den svenska skolan befunnit sig i kommer nu ljuset, skolresultaten vänder uppåt.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Äntligen. På tisdagen presenterades för första gången på mycket länge en positiv nyhet om skolan. När Skolverkets vikarierande generaldirektör Mikael Halapi tog till orda på en presskonferens på tisdagen var det med återhållsam behärskning.

”Skolverket har det under senaste decenniet vid flera tillfällen presenterat internationella mätningar som alla visat på fallande skolresultat. I dag är ingen sådan dag. Vi ska presentera ett trendbrott och en i huvudsak positiv resultatutveckling för svenska elever. Det är förstås både stort och glädjande”, sa han.

Det handlar om den senaste internationella Timss-undersökningen som mäter elevernas kunskaper i matematik och naturvetenskap. Sedan förra undersökningen för fyra år sedan har svenska åttondeklassare förbättrat sina kunskaper i både matematik och naturvetenskap medan landets fjärdeklassare är bättre i matematik och ligger på samma nivå i naturvetenskap. Uppgången är bred och sker både för högpresterande och lågpresterande elever.

ANNONS

Låter man den positiva nyheten sjunka in så skingras det kompakta mörker som den svenska skolan befunnit sig i under lång tid vad gäller resultaten. Alla kurvor har i princip pekat neråt. Som värst var det för tre år sedan när den senaste Pisa-undersökningen presenterades och Sverige var det land där resultaten hade sjunkit mest av alla.

Särskilt tuff har svartmålningen av skolan varit för de tusentals och åter tusentals lärare som varje dag kämpat med undervisningen. Nu kommer äntligen ett kvitto för att deras arbete leder till bättre resultat. Se det som en tidig julklapp från det svenska folket till landets alla lärare.

Det är för tidigt att säga vad som ligger bakom uppgången. Regeringen ville på tisdagen inte ge beröm till den förra regeringens insatser. Utbildningsminister Gustav Fridolin menade att uppgången är en ”arbetsseger för landets lärare och elever”. Inte heller statsminister Stefan Löfven (S) vill ge den förra Alliansregeringen någon ära i trendbrottet.

”Äras den som äras bör”, sa Skolverkets generaldirektör och menade att det är eleverna som gjort den viktigaste insatsen för att skolresultaten vänt uppåt. Men det går inte att utesluta att det finns en politiker som faktiskt också bör få ta del av äran, den förre utbildningsministern Jan Björklund (L).

ANNONS

När man i framtiden blickar bakåt kan den 29 november 2016 bli dagen då det vände för den svenska skolan. Och då kan det mycket väl vara Björklund som får den politiska äran för att med sina skolreformer under åtta år som ansvarigt statsråd fått skolan på rätt köl.

På tisdag i nästa vecka presenteras den nya Pisa-undersökningen. Då kommer facit på om uppgången i skolresultaten är varaktig eller bara är ett hack i kurvan. Låt oss verkligen hoppas på det första alternativet.

ANNONS