Pressat läge. Med två kravlistor från C och L har Stefan Löfven nu ansvaret för att bilda en regering.
Pressat läge. Med två kravlistor från C och L har Stefan Löfven nu ansvaret för att bilda en regering. Bild: Jessica Gow/TT

Nu prövas Löfvens förhandlingsförmåga

Med ett antal liberala reformer på förhandlingsbordet ligger bollen nu hos Stefan Löfven.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I Sverige röstar inte väljarna på vilken regering som ska leda landet. I stället läggs rösterna på partier som sedan får uppdraget att tillsammans bilda regering. Denna höst har denna princip blivit särskilt uppenbar i och med att inget av de traditionella blocken fick egen majoritet i valet.

För att lösa detta låsta läge måste alltså nya konstellationer bildas. Men detta har tagit lång tid. Kanske finns det en öppning nu.

På tisdagen presenterade Centerledaren Annie Lööf en kravlista till Socialdemokraterna för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Bland annat kräver Centern sänkta skatter på jobb och företag, liberaliseringar på bostads- och arbetsmarknaden och att valfriheten säkras i välfärden.

ANNONS

På onsdagen var det dags för Liberalernas partiledare Jan Björklund att presentera en liknande kravlista med ett antal liberala reformer.

”Nu får vi se vad allt snack om blocköverskridande samarbete är värt”, sa Jan Björklund på onsdagens pressträff.

Några av Liberalernas krav är att värnskatten måste avskaffas, en friare hyressättning i nyproducerade bostäder och att rut-avdraget ska utvecklas.

Liberalernas och Centerpartiets vägval blev alltså att inte sätta sig i en regering, men att genom varsin kravlista sätta press på Stefan Löfven att göra en rejäl högersväng.

Den senaste veckan har Liberalernas ledning haft många och långa möten om partiets framtid. Ska Liberalerna gå in i ett samarbete med Socialdemokraterna eller ska man släppa fram en M+KD-regering som måste få stöd av SD?

Nu blev det en slags kompromiss som innebär att man är beredd att släppa fram Stefan Löfven som statsminister mot löfte om att ett antal reformer genomförs.

Det är synd att Liberalerna inte fullt ut väljer att gå in i en regering, det är där det finns störst möjlighet att verkligen påverka landets framtid. Ändå är det sakpolitiken som är det centrala och det viktigaste är att den blir verklighet.

Det har nu gått över elva veckor sedan valet den 9 september. Det är hög tid för partierna att ta sitt ansvar för att det bildas en handlingskraftig regering.

ANNONS

Nu ligger ett antal liberala reformer på förhandlingsbordet. Många av Liberalernas och Centerns förslag är mycket välbehövliga inför en kommande lågkonjunktur, men lär vara svårsmälta för Socialdemokraterna.

Nu är det upp till bevis för mästerförhandlaren Löfven att möta dessa förslag med konkret politik och inte minst släppa kopplingen till LO. Frågan är om han på allvar tar chansen.

ANNONS