I takt med att arbetsmarknaden förändras måste Arbetsförmedlingen följa med i utvecklingen.
I takt med att arbetsmarknaden förändras måste Arbetsförmedlingen följa med i utvecklingen. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Mattias Karlsson: Kaos är ingen bra start för en reform

När arbetsmarknaden blir allt mer rörlig måste också uppdraget att förmedla arbeten förändras. Men att skapa kaos är ingen bra start på att reformera Arbetsförmedlingen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På onsdagen varslade Arbetsförmedlingen (AF) 4 500 anställda om uppsägning. Det innebär att var tredje anställd på myndigheten kan tvingas sluta på myndigheten. Även om ett besked om varsel var väntat hos personalen var det ändå många som förvånades av omfattningen.

”Det är en tung dag för Arbetsförmedlingen. Vi visste ingenting om antalet tidigare”, säger Anna-Lena Wakenius, arbetsförmedlingschef i Halland till HP (31/1).

Det är alltså en enorm förändring som Arbetsförmedlingen står inför där de som är satta att förmedla arbete till andra nu tvingas ut på arbetsmarknaden för att själva söka jobb.

Samtidigt har AF länge varit i stort behov av en förändring, dagens rörliga arbetsmarknad ställer helt andra krav än tidigare på att förmedla arbeten. Ett tydligt exempel på det är att andelen av alla som varit inskrivna som arbetslösa och som fått ett icke subventionerat arbete har fallit från 12 procent 2007 till 5 procent 2017.

ANNONS

Statsminister Stefan Löfven var på onsdagen snabb att lägga skulden för jättevarslet på M+KD-budgeten som riksdagen antog i mitten av december förra året och där anslaget till Arbetsförmedlingen minskas.

”Det var ingen beredning, inte planering för hur man ska förändra en myndighet”, sa Löfven enligt TT (30/1).

Men det omfattande varslet är även en följd av regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L. I uppgörelsen det står att ”arbetsförmedlingen ska förändras i grunden”, bland annat genom ett ökat inslag av privata aktörer.

Tanken är att Arbetsförmedlingen framöver ska få ett mer kontrollerande uppdrag av till exempel arbetssökande och de fristående aktörer.

Enligt Januariöverenskommelsen ska förändringen av Arbetsförmedlingen vara helt genomförd till 2021. Det är viktigt med mål och visioner, men frågan är om inte detta är en för snabb förändring.

Den tidigare reformen med jobbcoacher och etableringslotsar landade i ett fiasko, trots stora satsningar blev resultatet ytterst klent. Detta vill ingen återkomma till. I stället ska ersättningen till de privata aktörerna utgå från prestation, det vill säga att faktiskt få arbetslösa i sysselsättning.

På TV4 Nyhetsmorgon kommenterade nationalekonomen Lars Calmfors tanken på att låta fler privata aktörer ta över Arbetsförmedlingens uppdrag.

”Jag tror att man kan uppnå effektivitetsvinster med mer av privata utförare. Men då ska man göra det på ett väldigt genomtänkt och planerat sätt”, sa Calmfors.

ANNONS

Arbetsförmedlingen är i stort behov av förändring för att bli mer effektiv. Men det jättevarsel som nu har lagts är ingen bra start för myndigheten.

Därför bör också regeringen tillsammans med L och C bana väg för en reformering av Arbetsförmedlingen under mer ordnade former. Välj helt enkelt ordning framför kaos.

ANNONS