Det finns anledning till oro efter toppmötet i Helsingfors.
Det finns anledning till oro efter toppmötet i Helsingfors. Bild: Pablo Martinez Monsivais

Ljummet krig eller kärleksförklaring?

”Jag går in med låga förväntningar.” Så sa den amerikanska presidenten Donald Trump i en CBS-intervju (15/7) inför måndagens toppmöte med den ryska presidenten Vladimir Putin. Det hemlighetsfulla mötet i Helsingfors ska ha avhandlat aktuella frågor som krigen i Ukraina och Syrien, ekonomiska sanktioner mot Ryssland och de av USA nyligen åtalade ryska agenterna. Men mötets faktiska innehåll är ännu höljt i dunkel.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Inga rådgivare fick inledningsvis närvara och någon dagordning offentliggjordes aldrig. Vad var syftet med mötet, egentligen?

För det första är toppmötet ännu en fjäder i hatten för Trumps del. Den amerikanska presidenten har tidigare gått på en charmoffensiv med bland andra Kim Jong-Un. Mötet med Nordkoreas diktator ledde till ogenerade eftergifter från USA. När Trump och Putin nu möttes kan man dra liknande slutsatser. Trots att Trump är demokratiskt vald speglar han sig gärna i Putins auktoritära glans.

För det andra tycks presidenterna stå varandra nära i synen på politik. De är båda affärsmän och ser utrikespolitik som ett nollsummespel. För Putins del finns ett särskilt intresse att ge sken av ett ekonomiskt starkt Ryssland, som i själva verket försvagats av utländska sanktioner efter den ryska annekteringen av Krimhalvön. Trump kan å sin sida använda mötet till att förankra de amerikanska handelshindren.

ANNONS

Ett tredje skäl till mötet är att återge en bild av enighet. Både Trump och Putin har en bestämd uppfattning om hur världen ser ut. De är båda skeptiska - i Putins fall fientlig - mot globala samarbeten som Nato och Parisavtalet. De befinner sig också i ett självutnämnt ideologiskt krig mot den liberala eliten i västvärlden.

Bild: Alexei Nikolsky

Sannolikt kommer den erfarne och självsäkre Putin lyckas få Trump på fall. Trump har en tendens att vika sig för det senaste han hört och han svarar bra på smicker. Ett upphävande av sanktioner mot Ryssland är dock omöjligt att åstadkomma, men efter mötet kan den amerikanske presidenten mycket väl komma att skriva impulsiva kärleksförklaringar till Putin på Twitter. Sådana tweets kan försvåra ett konsekvent amerikanskt förhållningssätt till Ryssland.

Den politiska veteranen Putin har sannolikt fått en god chans att manipulera den impulsiva och statussökande Trump. Därför finns anledning till oro efter toppmötet i Helsingfors.

ANNONS