Länsstyrelsen kör över Laholms kommun

När Laholms kommun behöver utvecklas med fler bostäder säger länsstyrelsen nej.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ledare HP 16/11. I somras kom kallduschen, länsstyrelsen upphäver detaljplanen för kvarteret Hästen i Laholm där det planeras för 60 nya bostäder.

Laholms kommun har överklagat länsstyrelsens beslut till regeringen och företagare och butiksägare i Laholm har nu bjudit in bostadsminister Peter Eriksson för att på plats se hur kvarteret ser ut.

Länsstyrelsen brukar kallas för statens förlängda arm, och det stämmer i mångt och mycket. Men detta är inte helt oproblematiskt, framför allt för kommuner med framåtanda som ser ett behov av att utvecklas.

Inte sällan säger länsstyrelsen då stopp. Det kan handla om alla möjliga intressen som måste försvaras, om det så är djur eller natur, eller som i fallet med Hästenplanen att kulturmiljön är hotad. Men en stad måste få utvecklas för att kunna överleva.

ANNONS

”Kulturmiljön är viktig, men det är också att göra staden attraktiv så att inte alla flyttar någon annanstans och butikerna får lägga ner”, säger Dag Gustavsson, ordförande i Offensiva Laholm till Hallandsposten (15/11).

När maktutövning saknar demokratisk förankring skapas problem. Förvisso utgår länsstyrelsens makt ytterst från vår folkvalda riksdag, men den lokala kopplingen är mycket svag.

Varken Laholmsborna, eller ens hallänningarna, äger makten att utvecklas efter sina behov och förutsättningar om länsstyrelsen av någon anledning tycker annorlunda.

Nu ligger frågan om Hästenplanen på regeringens bord, och det är oklart när den kommer att avgöras.

En sak är i alla fall klar, en länsstyrelse och en landshövding utan lokal förankring har spelat ut sin roll.

ANNONS