Många frågor återstår kring hanteringen av HFAB:s styrelse.
Många frågor återstår kring hanteringen av HFAB:s styrelse.

Konflikt avslöjar problem

Turerna kring HFAB väcker fler frågor än svar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS

Kommunen, det är jag! Frågan är bara, vem är jag? Är det kommunens koncernbolag Halmstads Rådhus AB eller är det rent av kommunfullmäktige?

I svallvågorna efter beskedet att hela styrelsen för HFAB avsätts har frågorna varit många. Det var i slutet av förra veckan som hela historien rullades upp. Då meddelades från kommunen att det fanns ett förslag till tisdagens kommunfullmäktige att entlediga styrelsen för Halmstads Fastighets AB. Förslaget kom från Halmstads Rådhus AB, det vill säga kommunens koncernbolag.

På fullmäktigemötet blev processen relativt kort, men ändå komplicerad och invecklad. Sex av sju ledamöter i HFAB:s styrelse ville på egen begäran avgå, vilket fullmäktige fastslog. Den sjunde ledamoten avsattes mot sin vilja. Sedan valdes en ny styrelse för HFAB, och då dök tre tidigare avsatta ledamöter upp igen, nämligen Moderaternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets ledamöter. Detta för att respektive parti bestämmer vem som ska representera dem.

ANNONS

I en kommun är det viktigt att beslut på olika nivåer harmonierar med varandra. Annorlunda uttryckt måste högerhanden veta vad väns-terhanden gör. Här har det uppstått en konflikt mellan vad styrelsen för HFAB anser vara viktigt och hur den politiska ledningen för kommunen ser på det. Då är det på ett sätt naturligt att den högre nivån får styra och bestämma.

Ändå går det inte att komma ifrån misstanken att det finns problem inom kommunen med kommunikation och samordning. I en välfungerande kommun borde den här konflikten inte ha uppstått från första början. Fortsättning lär följa.

ANNONS