Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Fiber för alla i Halland gäller nu.

Halland tar täten i digitaliseringen

Det finns mycket gott att säga om Region Hallands ambitiösa bredbandssatsning för 100 miljoner kronor.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

När avtalet med IP-Only presenterades i våras om att alla hushåll, företag och fritidshus ska få tillgång till bredband var det idel glada miner. 


Entreprenören investerar 1,5 miljarder kronor för att gräva ned 600 mil fiberkablar i den halländska myllan. Men det lär komma tillbaka en hel del av de investerade slantarna. För då talades väldigt litet om att lösningen, som innebär öppen fiber, har en tvåårig bindningstid för enhetspriset på 19 900 kr. Än mindre ingick gränsdragningsproblemen med exempelvis Halmstads stadsnäts utbyggnad enligt stråkmodellen i de kommunala tätorterna. Till helt andra kostnader för konsumenterna.


Vid torsdagens konferens i Tylösand arrangerad av Region Halland om hållbar tillväxt och attraktionskraft fanns en programpunkt om just bredbandsutbyggnaden som kan göra Halland till landets mest digitaliserade län. 


Långt om länge blev bredbandsstrategin klar 2014, som en av de sista av landets regioner. Enligt utvecklaren Ellinore Svan, på regionens avdelning för samhällsplanering, utgjorde konferensen på Ästad forum januari 2014 den definitiva vändpunkten. Där och då framgick det tydligt att de närvarande fiberföreningarna och representanterna för näringslivet ville ha fungerande bredbandsuppkoppling. Det var helt avgörande för att kunna fortsätta utvecklas särskilt utanför tätorterna.


Numera talar även politiskt ansvariga i Halland om att det är en demokratifråga att ha tillgång till digital infrastruktur, liknande vägar, järnvägar, vatten, avlopp och telefon.
Parallellt med fiberprojektet görs klokt nog en studie av samhällseffekterna. 

MEST LÄST