Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Stör och förstör.
Stör och förstör.

Fy fy för fyrverkerier

Förbjud helt den privata användningen av fyrverkerier.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Det är dags att säga farväl det gamla året och fira ett nytt. För många innebär nyårsafton festligheter med nära och kära. En seglivad tradition är möta det nya året med fyrverkerier. Det är en uppskattad tradition av många, men definitivt inte av alla. Både människor och djur far illa av höga ljud och utbrända raketer innebär stor nedskräpning av miljön. Därför finns det mycket talar för att fyrverkerier borde förbjudas.

Riskerna med raketer är många, särskilt som det ofta är alkohol inblandat. Varje år skadas ungefär 100 personer så allvarligt i fyrverkeriolyckor att de måste uppsöka sjukvård. Ett annat allvarligt problem är när raketer skjuts på platser med mycket folk.

Det går inte att helt lagstifta bort ungdomsbus och våldsverkare. Däremot har lagen en viktig roll som normbildare. På senare år har flera steg tagits i rätt riktning. Sedan 2001 gäller förbud mot smällare och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har nyligen beslutat att det ska införas nya regler som gäller vilka fyrverkerier som får säljas över disk. Bland annat ska raketer med pinne förbjudas, men den nya lagen gäller inte förrän i mitten av 2019.

En individ har stora friheter i sitt handlande, i alla fall så länge det inte påverkar någon annan persons frihet. En fyrverkeripjäs som skjuts upp både syns och hörs av många. Dessutom skräpar den ner och det är ytterst få som plockar upp sina egna raketrester.
Med andra ord påverkar fyrverkerier andras liv och kan till och med begränsa deras frihet.

Valet borde därför vara enkelt, förbjud helt den privata användningen av raketer och fyrverkerier. Möt istället det nya året med en skål eller varför inte en kram. Det är mer kärleksfulla alternativ än att bränna av en raket som stör och förstör.

MEST LÄST